Boksläpp för Vägen - om katekumenat
Foto: Maria Lundström

Lansering av ny bok om katekumenatet

Nyhet Publicerad Ändrad

Årets bokfest - bokmässan i Göteborg - ägde rum den 22-25 september. Dagarna bjöd på över 4 000 programpunkter. Svenska kyrkans monter Se människan drog stora skaror till 70-talet seminarier med svenska och internationella författare. Häng med på ett välbesökt boksläpp där ärkebiskop Antje Jackelén och stiftskonsulent Eva Wulff medverkade.

Ärkebiskop Antje Jackelén med en av författarna till Vägen, stiftskonsulent Eva Wulff.
Ärkebiskop Antje Jackelén presenterade boken Vägen på bokmässan, här med en av författarna, stiftskonsulent Eva Wulff. Foto: Maria Lundström

bokmässan i Göteborg presenterades den nya boken Vägen - om katekumenatet av en entusiastisk ärkebiskop Antje Jackelén.

- Katekumenatet, det vill säga det vuxna lärandet i kyrkan, är viktigt. Därför är jag glad för boken. Vi behöver dela tro och dela liv. Det handlar om relationen till mig själv, till andra och till Gud. Vi behöver tala om tro så att det smittar. Att förmedla hopp till människor är oerhört angeläget. Det behövs människor som kan se längre, fråga vassare, hoppas djärvare och tro gladare, sade ärkebiskop Antje.

-Att dela tro och dela liv är det vi behöver. När jag var biskop i Lunds stift träffade jag varje år katekumenatgrupper. Det är bland de finaste minnen jag har. Som det är upplagt avslutar man alltid med en sändningsmässa. Att sända människor är en fantastisk uppgift.

Ärkebiskop Antje berättade att hon även hade förmånen att delta i samtal med katekumenerna. I en av dessa grupper sade en medelålders man till henne: ”Vi kan skippa kallpratet och tala om tro direkt.”

Om vuxnas väg till tro handlar boken Vägen.
Foto: Maria Lundström

- Vilken känsla det var! Detta att knyta ihop huvudet med hjärtat och att uttrycka tro, tvivel, oro, hopp och glädje tillsammans.

2017 är det 500 år sedan reformationen. I Sverige är Martin Luther förknippad med att sitta på axeln och ge människor skuldkänslor.

- Det är tråkigt. Till alla som tänker så kommer här ett Luther-citat: Glädjen är trons doktorshatt.”  Det är en sådan kyrka vi kan vara.

Stolt och glad var en av författarna till Vägen, Eva Wulff, stiftskonsulent från Lunds stift.

- Det är jätteroligt att boken uppmärksammas och att ärkebiskop Antje rekommenderar den så varmt. Den stora lanseringen av boken sker på bokmässan. Vi är sex personer som skrivit den. Mina medförfattare är också här. Pedagogiken handlar om att utgå ifrån varje människas egna frågor, att samtala och att vandra tillsammans.

Maria Lundström

FAKTA

Boken är en del av Svenska kyrkans satsning ”Dela tro - dela liv” och även ett samarbetsprojekt mellan Lunds stift och stiften i Stockholm, Strängnäs och Linköping, Föreningen för katekumenatet och studieförbundet Sensus.

Två röster - bäst med bokmässan

Ärkebiskop Antje Jackelén:

- Alla de spontana mötena men också de planerade. Denna gång var det extra spännande att samtala med författaren Karen Armstrong. Hon är aktuell med boken Med Gud på vår sida - Religion och våld. I den hävdar hon att det inte är religion utan politik som är orsaken till konflikter.

Bästa boktips just nu?

- Sheila Watt-Cloutiers The Right to Be Cold, en memoar om klimatförändringarna och Nothing Is True and Everything Is Possible av Peter Pomerantsev, ett porträtt av Ryssland av idag.

Eva Wulff, stiftskonsulent för rekrytering, vuxenpedagogik, barn- och familjefrågor:

- Bäst med bokmässan är att böcker möter människor men också att människor möter människor. Det är andra gången jag är här och jag uppskattar det verkligen.

Ärkebiskop Antje Jackelén är aktuell med en ny bok om hopp.
Ärkebiskop Antje Jackelén är aktuell med en ny bok om hopp. Foto: Maria Lundström

- Klimatfrågan, protektionism, hårdnande samtalsklimat, brexit och en sammanhållning som krackelerar. En flyktingsituation som Europa inte redde upp. Allt detta gör att det är oerhört angeläget att odla hoppet, menar Antje Jackelén.

Antje berättar att hon vill upprätthålla skrivandet. Att just hopp är fokus för den nya boken gav sig naturligt.

- Det är vår uppgift att stärka varandra i att vara bärare av kristet hopp. Som kristna vet vi att det finns en väg genom lidandet. Kristus bär oss.

Maria Lundström