Biskop Per Eckerdal gick för första gången i Pride-parad i Göteborg 2013. På lördag är han en av deltagarna under Svenska kyrkans banderoll i Halmstad.
Foto: Mikael Ringlander

Biskopen går i Pride-paraden

Nyhet Publicerad

Halmstads församling medverkar i helgens Kulturnatt och Halmstad Pride. I Norre katts park finns vi i Svenska kyrkans tält – där du kan träffa bland andra biskop Per Eckerdal och kyrkoherde Magnus Aasa. I S:t Nikolai kyrka välkomnar vi till Tommie Haglund-festival samt två konserter på kvällen.

Svenska kyrkan går i Pride-paraden under banderollen ”Störst av allt är kärleken”, och förutom biskopen deltar anställda, volontärer med flera från Halmstads församling och andra församlingar.
– De gemensamma manifestationerna är viktiga. Vi behöver varandra för att skapa en kyrka och ett samhälle med värme och tillit. Jag deltar i Halmstads Pride-festival för att mångfalden är en stor tillgång för oss alla, säger Per Eckerdal.
– I samhällets tidigare förnekande och osynliggörande av sexuella minoriteter har kyrkorna varit medagerande. Desto viktigare är det nu för mig att stå sida vid sida med dem som under århundraden fått leva utsatta för majoritetssamhällets förnekande och utstötning. Lagstiftningen är redan förändrad – nu gäller det att också förändra attityderna i vårt samhälle, fortsätter han.
Tältet i Norre katts park (”Pride park”) är bemannat från kl 14.00 till 24.00. Bland andra kyrkoherde Magnus Aasa finns på plats och bjuder på sång och musik.
– Det är roligt att vi som kyrka är med i denna färgsprakande Kulturnatt. Jag vill särskilt rekommendera Tommie Haglund-konserten i S:t Nikolai kyrka kl 17, säger Magnus Aasa.
Biskop Per Eckerdal är i tältet under eftermiddagen och går med i Pride-paraden.
– Våra idéer om vad som är normalitet har ofta oss själva som smalspårig norm. Guds skapelse ger oss i stället en lekfull mångfald – som regnbågens hela färgsprakande spektrum! säger Per Eckerdal.
Regnbågens alla färger finns också i de bönekulor besökarna i Svenska kyrkan-tältet kan välja bland. Varje färg representerar ett tema, till exempel familj, vardagsliv, fred. Du väljer de bönekulor som symboliserar just det du vill be för.
Under den sena Kulturnatten är det kl 20.30 konsert i S:t Nikolai med Halmstads vokalensemble och kl 22.00 framträder Halmstads Brass med sångsolister. Tidigare under dagen, samt fredag, pågår Tommie Haglund-festival med konserter och panelsamtal.
Mer om Tommie Haglund-festivalen hittar du här och här.

Kyrkoherde Magnus Aasa finns i Svenska kyrkan-tältet tidig lördagseftermiddag
Kyrkoherde Magnus Aasa finns i Svenska kyrkan-tältet tidig lördagseftermiddag. Foto: Mona Davidsson

Text: Mona Davidsson