Stavar är inget måste! Några deltagare går utan något i händerna, ett par har stöd av rollator. Och under promenaden är det gott om tid för trivsamma pratstunder – som fortsätter vid fikat efteråt.
Foto: Mona Davidsson

Följ med på stavgång!

Nyhet Publicerad

Ett dussin människor står samlade vid ljusbäraren i Martin Luthers kyrka. En stund senare är de redo att ge sig av – med stavar i händerna och bekväma skor. Torsdagarnas stavgång ger både social samvaro och en stunds motion.

Diakon Tina Nordström tar täten och lotsar gruppen åt rätt håll. Det heter stavgång – men det går utmärkt att delta också utan stavar. Eller med rollator. Gångstråken i området runt Martin Luther är lätta att ta sig fram på.
Denna varma septemberdag görs rundan lite kortare än planerat, för att det inte ska bli för ansträngande för de äldsta deltagarna. Fyrtiofem minuter är en lagom lång tur, och vid återkomsten väntar vatten, kaffe och en kaka.
Runt fikabordet fortsätter promenadens trivsamma småprat om allt från väder och vind, hälsa och aktiviteter, till resor och utflykter.
Stavgången har funnits i närmare tio år och det är en trogen kärntrupp som kommer varje vecka – oavsett väder. Några nya kommer till, någon blir upptagen med annat – alla är välkomna när de vill och kan.
– Det är bra med lite grupptryck för att ta sig ut, säger en av deltagarna. Då blir det svårare att skolka…
Vill du prova på? Välkommen till Martin Luthers kyrka torsdagar kl 9.30!

Text: Mona Davidsson