Nu finns ljudguider till stiftets kyrkor

Nyhet Publicerad Ändrad

Modern teknik gör stiftets kyrkor tillgängliga på ett nytt sätt. Lunds stift har tagit fram korta ljudguider till stiftets kyrkor till glädje för kyrkobesökare.

Under september månad skickas QR-koder ut till stiftets församlingar och pastorat.

I stort sett alla kyrkor i Lunds stift ingår i projektet ”Karakterisering av kyrkobyggnader i Lunds stift”. Som en del i projektet har ljudguider sammanställts.

Ljudguiderna är fria att användas och finns på www.kyrkoguiden.se. Församlingar och pastorat kommer nu att länka till dessa guider bland annat från sina webbplatser. Guiderna är gjorda av Christer Smedberg.

Det är QR-koder som öppnar vägen till ljudguiderna i stiftets kyrkor. En QR-kod är en avskanningsbar kod kopplad till en länk på internet. Via en app på läsplatta eller smartphone läses koden och direktlänkar till den information som finns nedladdad.

Tanken är att koderna ska sättas upp på väl synlig plats både inne i och utanpå kyrkobyggnaderna. På så sätt kommer besökarna via sina telefoner åt guiderna på enkelt sätt – oavsett om kyrkan är öppen eller inte.

En del av stiftets kyrkor kommer framöver även att få ett ljudsatt bildspel. Bildspelen blir ett slags vidareutveckling av ljudguiderna. När bildspelen är klara kan de läggas ut på Youtube, Facebook och andra sociala medier.

Maria Lundström