Fotografiska stråket 2016
Foto: Mehrdad Modiri

Fotografiska stråket 2016

Nyhet Publicerad Ändrad

Bokmässan handlar inte bara om bokstäver och ord, utan även om bilder. Bokmässans fotografiska stråk uppmärksammar bildens betydelse och fotografisk litteratur. Se människan medverkar tillsammans med fotografer och förlag till att visa aktuella fotografier som utställningar och som bildspel på Se människan-scenen.

Årets bild 2016
Fotografen Magnus Wennman vann Årets bild 2016 med en bild ur bildsviten ”Där barnen sover”. Han har träffat flyktingar i flyktingläger och på väg genom Europa. Idag har kriget i Syrien pågått i över fem år och mer än två miljoner barn befinner sig på flykt inom eller utanför landets gränser. Magnus Wennman, som också är vinnare av två World Press Photo Awards och fyrfaldigt utnämnd till Årets Fotograf i Sverige, bjöd in några av dessa att visa var de sover, när allt som en gång var, inte längre finns. Ur juryns motivering: Årets bild skriker inte ut sitt budskap; det är en poetisk bild som med sin skönhet fängslar oss och ger oss lust att stanna upp och betrakta den för att tränga in i berättelsen.

Fotografiska stråket 2016
Foto: Magnus Wennman

Gatufotografering
För fotografen Mehrdad Modiri handlar gatufotografering om att fånga det eviga ögonblicket, den lilla stunden som aldrig kommer tillbaka, genom motiv han finner utanför hemmet och kontoret och sådant han observerar på gatan. – Det är faktiskt inte jag som väljer mina motiv, säger han, utan det är de som hittar mig. Ofta handlar det om människor med tusen ansikten.

Fotografiska stråket 2016
Foto: Mehrdad Modiri

Med bilden som vittne
I magasinet Eyewitness.nu är den dokumentära bilden i fokus. Genom dokumentära bilder, av verkliga händelser och av den osminkade vardagen, lyfter tidskriften fram berättelser om mänskliga rättigheter, religion och politik.  Tidskriften drivs av fotografen Magnus Sundberg, flerfaldigt prisbelönt i Årets bild samt utsedd till årets fotograf i tävlingen European Press Photo Award.

Fotografiska stråket 2016
Foto: Magnus Sundberg

Krigsbarn
Under ett halvårs tid reste reportern Magnus Falkehed och fotojournalisten Niclas Hammarström runt i fem av världens vidrigaste konflikter med ett enda mål i sikte: att dokumentera barnens situation i de vuxnas krig. Tack vare stöd från Postkodlotteriets kulturstiftelse kunde de gå på djupet med sitt uppdrag och stanna – inte i dagar – utan i flera veckor i varje konfliktområde. Under sina resor tog de sig tid inte bara att ta sig allra längst in i kriget, utan också att stanna länge med barnen för att komma dem så nära som möjligt.

Fotografiska stråket 2016
Foto: Niclas Hammarström

Hon gav Pippi Långstrump ett ansikte
Hösten 2016 skulle Ingrid Vang Nyman ha fyllt 100 år. Trots att hennes bilder är världsberömda är hon märkligt okänd. Få vet vilken betydelse hon har haft för den moderna bilden. Förutom böckerna om Pippi Långstrump och barnen i Bullerbyn illustrerade hon även grundskolans läsebok Nu ska vi läsa!. Flera av Sveriges mest erkända illustratörer har engagerat sig för att lyfta en kollega och ge henne en rättmätig plats på den barnlitterära parnassen. Lyssna på en kavalkad av tecknare där var och en talar om en utvald bild av Ingrid Vang Nyman. Medverkande: illustratörerna Gunna Grähs, Joanna Hellgren, Anna Bengtsson, Siri Ahmed Backström, Lennart Eng och Ann Forslind. Moderator: Ulla Rhedin, doktor i litteraturvetenskap, barnlitteraturkritiker och lärare i barnlitteratur.

Fotografiska stråket 2016
Foto: Illustration: Ingrid Vang Nyman

Issa Touma
Det pågående kriget i Syrien har förstört många delar av staden Aleppo . Offentliga byggnader, bostadshus och butiker är bombade och plundrade, personliga tillhörigheter utspridda på gatorna.

En morgon hittade den syriska fotograf Issa Touma resterna av en samling av glasplattor, negativ och utskrifter från en fotostudio på Bawabet Al Qasab gatan, bilderna var tagna mellan 20- och 70-talet. Studio Aleppo presenterar dessa bilder från det förflutna i dag, för att hedra de försvunna människorna i Aleppo .

Issa Touma är en fotograf och curator baserad i Aleppo i Syrien . Hans fotografiska arbete återfinns i internationella samlingar, däribland Victoria & Albert Museum , London . Isolerad från det internationella konstlivet i sitt eget land , etablerade Touma Black och White Gallery 1992 , det första fotogalleriet i Mellanöstern.

Fotografiska stråket 2016
Foto: Issa Touma

Konfliktmineraler - gruvarbetarnas höga pris för vår billiga elektronik
Konfliktmineraler utvinns i områden med stora naturrikedomar utan en fungerande stat. Rikedomarna lockar till sig krigsherrar, legosoldater och korrumperade ledare.  Med illegala och hänsynslösa metoder tar de kontroll över området, samtidigt som de försöker förhindra fredsavtal och framväxten av ett fungerande civilt samhälle.

Befolkningen lever i skräck och drabbas svårt av konflikterna men får ingen del av rikedomarna.  Gruvarbetarna, de som utvinner mineralerna, betalar ett högt pris för att vi skall kunna köpa allt billigare elektronikprodukter.

Fotografiska stråket 2016
Foto: Barak Sastifa riskerar dagligen livet i en gruva i Kongo-Kinshasa. Bild: Jeppe Schilder

I en vanlig mobil finns fyra konfliktmineraler: tenn är värmetålig och används till lödningar, koltanlagrar elektricitet, tungsten får mobilen att vibrera och guld används i komponenter.

Fotograf: Jeppe Schilder  *  Producent: Martina Holmberg

Ett samarbete mellan: Diakonia, PMU och Swedwatch

Se hela utställningen här (Pdf)

Volontärerna
Förra året sökte mer än 160 000 personer asyl i Sverige. Medan den offentliga debatten handlade om antal asylsökande, kvoter och hot om systemkollaps så arbetade människor över hela Sverige på sin fritid med att hjälpa flyktingar att komma in i det svenska samhället. Fotojournalisten Erik Abel har mött några av dem. 

Fotografiska stråket 2016
Foto: Erik Abel

Chris Haughton
Illustratören och designern Chris Haughton utsågs 2007 av Time Magazine till en av världens främsta designers och räknas idag som en av de mest intressanta bilderboksskaparna. Hans skapande har inte bara resulterat i prisbelönta böcker som Mamma borta och nu senast Godnatt allihop utan även i fair trade-projekt. Inom ramen för projektet NODE bjuder Haughton in illustratörer att formge textilier som tillverkas i bland annat Nepal och sedan säljs på Designmuseet i London. Dessutom skapar han underhållning för barn direkt för appvärlden.

Fotografiska stråket 2016
Foto: Illustration: Chris Haughton

Madonna
I en kultur präglad av patriarkala strukturer och dominans har vårt mångtusenåriga kvinnoarv blivit undanträngt och glömt. Det menar författaren och journalisten Ingela Bendt och fotografen Ewa Stackelberg. Men i deras bok Madonna, ur vilken bilderna är hämtade, talar de mödrar och gudinnor som är symboler för styrka, visdom och sexualitet. Författare och fotograf har följt den nutida kvinnans rötter i mytologi, politik och historia och gestaltar denna dolda berättelse med hjälp av konstnären Lena Lerviks skulpturer.

Fotografiska stråket 2016
Foto: Ewa Stackelberg