Här byggs en kyrkorgel.
Foto: Staffan Plantin

Barnen hade tusen frågor om kyrkorglar

Nyhet Publicerad Ändrad

Lördagen den 3 september samlades ett gäng unga organister från Lunds stift. 30 stycken barn i åldern 7-15 deltog vid Orgelbruset i Lund.

Dagen började med orgelkonsert i domkyrkan med professor emeritus Hans Fagius på stora orgeln. Barnen fick sitta längst fram närmast storbildsskärmen som fanns i kyrkan just för barnens skull.

Sedan promenad till Klosterkyrkan där orgelbyggare Anders Sällström tog emot. Anders undervisade på ett klart och tydligt sätt med hjälp av sin portabla demonstrationsorgel hur det funkar inne i en orgel. Och svarade på barnens tusen och åter tusen frågor om orglar.

Sedan tog barnens verkstad vid. Alla barn fick bygga ljudande orglar av mjölkpaket, partyflärpar och ballonger. Ganska pilligt men alla lyckades till sist!

Efter lunch var det dags för staffetimprovisation på orgeln med roller, penslar och fötter. Samtliga 30 barn skapade en spännande kollektiv improvisation som kommer att skickas hem till alla deltagare. Lyssna här.

Därefter interaktiv orgelkonsert med musikpedagogen Ida Eriksson och organisten Lukas Arvidsson.

Under Idas ledning bildade barnen en levande orgel. Vart barn hade en egen orgelpipa att blåsa i, som spelade mot stora orgeln. Med hjälp av grafiskt partitur skapades känslor och musikaliska flöden. Lyssna här.

Slutligen högtidlig medajlutdelning efter en intensiv och lärorik dag.

- Denna lyckade dag kommer att upprepas, säger musikkonsulent Staffan Plantin. Vi kommer att upprepa Orgelbruset den 16 september 2017. Det är redan bestämt. Välkomna att delta och lyssna då!