Nattvandring 2016
Foto: Arkiv

NATTVANDRING 2016 AYIA NAPA CYPERN

Nyhet Publicerad Ändrad

Nattvandring, eller rättare sagt nattkyrka eller helt enkelt vattenutdelning av kyrkan under devisen ”Varannan vatten”  har hållit på i Ayia Napa sedan 2010.

Precis som tidigare år har sommarens nattvandring varit tvådelad: först två ”studentveckor” med mestadels svenska ungdomar från avgångsklasser som strax ska ta eller just har tagit studenten. Sedan hade vi uppehåll under en månad innan nästa period på sex veckor startade. Under den perioden gick två nattvandrare från Visby stift tillsammans med två från Norska Sjömanskyrkan, sammanlagt 12 nattvandrare.

Det är positivt att nattvandrarna vill komma tillbaka år från år, det underlättar både för oss och för dem och även för en del av ungdomarna som de möter – som har mött dem förut.

Nattvandring 2016
Olav Metveit och Lars Olov Nimmerfalk två av sommarens nattvandrare. Foto: Arkiv

Nattvandringen håller på från kl 23 till kl 04. Vi har en fast plats på en gata där många skandinaviska ungdomar passerar. Vi finns mellan baren Grabbarnas Grus och nattklubben Blue Moon. Oftast är det lugnt första timmen och sen blir det allt mer fram tills Grabbarna Grus stänger vid 02-02.30 och ungdomarna ska vidare till Blue Moon, som öppnar då.


18 545 muggar vatten har delats ut i sommar, varav 5 510 under studentveckorna. Betydligt mer vatten än så har gått åt eftersom många druckit fler än en mugg, sammanlagt 3 374 liter. Och ännu fler ungdomar har mött nattvandrarna eftersom alla inte dricker vatten men stannar ändå för att prata en stund eller bara sitta lite.
Även om det varit färre ungdomar i år och mindre mängd vatten som delats ut (drygt 22 000 muggar förra året) tycker alla nattvandrare, och vi anställda som varit med, att det fortfarande är en viktig, värdefull och givande verksamhet som vi önskar fortsätta med även nästa sommar.

Nattvandring 2016
Tina Nimmerfalk städar efter nattens vattenutdelning. Foto: Arkiv

Om man skulle tvivla på sitt uppdrag som kyrka eller känna sig nedstämd är det bara att dela ut vatten en natt i Ayia Napa. Så mycket positiva kommentarer och möten har vi nog aldrig fått på så kort tid. För många är Svenska kyrkan och Sjømannskirken något positivt som de känner igen och det står för hemma, det bekanta, trygga. Och dem de möter vid kyrkbänken med vattenkannorna är trygga, mogna personer som finns där i natten för att möta ungdomarna där de är. Nattvandrarna blir kallade mycket och blir känslomässigt sammankopplade med antingen föräldrar eller mor-och farföräldrar. Många tar bilder på sig tillsammans med nattvandrare och postar på facebook eller instagram för att visa att de har det bra och blir omhändertagna av goda personer från kyrkan. Som dessutom talar deras språk! Något att lugna eventuellt oroliga föräldrar med.

Börje fick ett nära samtal och förbön.
Börje och en kille ber för varandra. Foto: Arkiv

Ungdomarna vi möter är artiga och många uttrycker sin tacksamhet för att vi är där, som en trygg hamn att komma till. ”Ni skulle bara veta hur mycket det betyder för oss att ni står här”, är en återkommande kommentar eller ” Ni är änglar, våra hjältar” och ”Tänk att ni finns här – för oss!”. En del undrar hur det är möjligt att nattvandrarna åker från Sverige och Norge, många på sin semester dessutom, för att dela ut vatten till dem – utan att få betalt! Det imponerar på många och förstärker det positiva intrycket.
En bidragande orsak är också det goda bemötande ungdomarna får. Inga pekpinnar eller moraliserande utan istället leende munnar, ett ord på vägen, öron som lyssnar, händer som plåstrar om eller håller om, ben som går med ett stycke på vägen. Vuxna som finns där för dem och som får minst lika mycket tillbaka som de ger till ungdomarna. Det är värt mycket för alla! 

Sommarens första gäng samlade inför premiärnatten: Lasse, Börje, Kristina och Maggan tillsammans med kyrkoherde Anders och diakon Eva.
Sommarens första gäng samlade inför premiärnatten: Lasse, Börje, Kristina och Maggan tillsammans med kyrkoherde Anders och diakon Eva. Foto: Arkiv