Sju nya diakoner vinkar från domkyrkans södra trappa. Bakre raden fr v: Charlott Pentzer, Fredrik Johansson, Mattias Hansen, Christian Senniksen.
Foto: Andrea Kollmann

Diakonerna vigdes i domkyrkan

Nyhet Publicerad

Söndagen den 4 september var en stor dag för de sju personer som vigdes till diakoner. Det var även en stor dag för Lunds stift som fick sju nya medarbetare.

Ceremonin vid en diakonvigning är en alldeles speciell händelse. Det är en stor dag för de personer som vigs till tjänst utifrån sitt kall men även för alla andra som är på plats - familj, släkt, vänner, bekanta och gudstjänstfirare. I Lunds domkyrka med sin väldiga rymd sitter kandidaterna i medeltida trästolar. I koret lyser guldmosaiken med sitt Jesusmotiv. Det är ganska stilla och mycket högtidligt.

Programbladet leder oss rätt

Inte alla vet vad de ska göra men programbladet leder alla rätt från intåget till uttåget. Kyrkan är fullsatt. Med jämna intervaller reser sig hela församlingen upp och läser böner eller sjunger psalmer.

Som fem förklädda änglar i röda kåpor sjöng Koralkören änglalikt, skirt, harmoniskt. Organisten improviserade under nattvardsberedningen, det enda moderna inslaget tillsammans med uttågsmusiken av den franske kompositören Duruflé, under den timme gudstjänsten pågick där flera delar av ritualen upprepats tidevarv efter tidevarv.

Biskop Johan Tyrberg höll ett vigningstal till kandidaterna om att bära bördor, att upptäcka var bördor finns och att visa varandra hur man kan hjälpas åt för att dela bördorna. En viktig uppgift för diakonen.

Nattvarden första uppgiften

Kandidaterna avgav sina löften, vigdes med handpåläggning och ikläddes stola och diakonemblem och tog emot sitt diakonbrev. Första uppgiften som färdig diakon var att dela ut nattvarden till församlingen tillsammans med biskopen, biskopens kaplan och domprosten. Därpå var det fotografering och gratulationer utanför domkyrkan där släkt och vänner samlats efter vigningen med blommor och kramar till hands. Så såg den här vigningsdagen ut i Lund.

De sju diakonerna är Charlott Pantzar, Fredrik Johansson, Mattias Hansen, Christian Senniksen, Karin Domrös, Mary Leydy López och Jesper Wetterlin.

Vill du veta hur man blir diakon läs mer här.

Andrea Kollmann