Foto: Maria Lundström

Orgelbrusiga barn bygger egna kyrkorglar av mjölkpaket

Nyhet Publicerad

Intresset för kyrkorgeln som instrument spirar i Lunds stift. Den 3 september arrangeras för första gången ”Orgelbruset” i Lund. Målgruppen är orgelelever från hela Lunds stift i åldern 7-15 år.

På schemat för de unga organisterna står bland annat orgelsafari, demonstation av orgelns delar i Klosterkyrkan, möte med orgelbyggare och orgelvirtuoser och en avslutande interaktiv orgelkonsert.

– Det här kommer att bli en fullspäckad dag. I Lunds stift har vi lyckats bryta den nedåtgående trenden. Nu spirar återigen intresset bland unga att lära sig att spela kyrkorgel. Det är mycket glädjande, säger musikkonsulent Staffan Plantin.

Foto: Alex&Martin/IKON

Dagen börjar med en orgelkonsert i domkyrkan klockan 10. Professor Hans Fagius spelar på den stora orgeln, vilket visas på storbildsskärm. Barnen får uppgifter att lyssna in och anteckna.

Vid 10.45 blir det orgelsafari Klosterkyrkan då barnen får upptäcka orgelns olika delar tillsammans med orgelbyggare Anders Sällström, orgelbyggare vid A. Mårtenssons Orgelfabrik AB i Lund. Deltagarna får även bygga egna orglar av mjölkpaket, ballonger, elrör och partyflärpar.

Vid 12.45 blir det Stafettinspelning. Gemensam improvisation bland annat med hjälp av roller och penslar.

14.35 Avslutande interaktiv konsert med egna orgelpipor/orgelkör tillsammans med musikpedagog och organist.