Kyrkogårdschef Lennart Andersson och hans kolleger i Halmstad ansvarar för kongressens lokala inslag. – Studiebesök tar visserligen lite tid, men ger inspiration och idéer, säger han
Foto: Mona Davidsson

Församlingen värd för årets kyrkogårdskongress

Nyhet Publicerad

Halmstads församling är värd för årets kyrkogårdskongress. Närmare 300 deltagare från hela landet ägnar två dagar åt föreläsningar och studiebesök, 6-7 september. – Vi är stolta över att visa vår välskötta kyrkogård för gästerna, säger kyrkogårdschef Lennart Andersson.

Kyrkogårdskongressen arrangeras årligen av Föreningen Sveriges Kyrkogårdschefer samt Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation. Första året var 1937, och Halmstad var senast värd 1944.
Årets tema är ”Styra och leda” och fokuserar på ledarskap ur olika perspektiv.
­– Det är ett angeläget ämne där vi som chefer aldrig blir fulllärda, säger Katarina Evenseth, ordförande i Föreningen Sveriges Kyrkogårdschefer. Kyrkogårdssverige står inför stora utmaningar framöver och vi behöver verkligen rusta oss för att kunna hantera dessa så bra som möjligt.
– Vi är även inne i ett generationsskifte på flera kyrkogårdsförvaltningar då chefer som jobbat väldigt länge går i pension och nya chefer träder in. Även därför behöver den kollegiala andan stärkas.
Kongressen inleds med en trivselkväll måndag 5 september, då det bland annat blir konsert i S:t Nikolai kyrka. Kongressen är sedan förlagd till Hotell Tylösand, där tisdagen innehåller ett flertal föreläsningar. Eva Hamilton, tidigare vd för SVT, talar med rubriken ”Det blir aldrig lugnt igen!”. Lennart E Bengtsson, vd Wapnö gård, berättar om att leda en förändring mot hållbarhet och Anders Ekhem, kyrkoherde i Malmö, fördjupar sig i ämnet att leda i förändring. På onsdagen är föreläsningarna tydligt branschinriktade – då landskapsarkitekter, miljökonsulter med flera tar upp aktuella ämnen.
Onsdagen har också tid för studiebesök, på Wapnö gård samt Västra/Karlsro kyrkogård.
Där får besökarna se, och inspireras av, en välskött kyrkogård.
– Det är roligt att få visa upp den fina miljön – och våra fräscha lokaler och moderna maskinpark, säger Lennart Andersson.
I anslutning till kongresshallen på Hotell Tylösand finns också montrar med utställare. Cirka 25-30 företag – till exempel dataföretag, plantskolor, företag med inriktning på parkmöbler, belysning etc – finns på plats. Halmstads kommun stöttar kongressen med ett ekonomiskt bidrag, och representeras på plats av Henrik Oretorp.
Vart fjärde år är kongressen en nordisk kongress, och det är således Köpenhamn som nästa år står värd för 80-årsjubileet.

Text: Mona Davidsson

Generationsskifte och andra utmaningar väntar kyrkogårdssverige de kommande åren, konstaterar Katarina Evenseth, som ser kongressen som ett verktyg för att möta dessa utmaningar
Generationsskifte och andra utmaningar väntar kyrkogårdssverige de kommande åren, konstaterar Katarina Evenseth, som ser kongressen som ett verktyg för att möta dessa utmaningar Foto: Ronald Eek