lapp på anslagstavlan i BritaKajsas Naturhörna: Laestadius museet
Foto: J.Kult

Till alla som rustat upp Laestadiusmuseet 2016

Nyhet Publicerad

Det är mycket som pågått "bakom kulisserna" i arbetet med Laestadiusmuseet

Tack till alla som arbetat med och kring Laestadiusmuseet sommaren 2016!

 

Sommaren 2015 började Pajala församling rusta upp Brita Catarinas (BritaKajsas) Örtagård, som är den vackra trädgården utanför prästgården och Laestadiuspörtet, i Pajala. Jag som skriver har varit delaktig i att skapa hallonstigen, som i år, med frodiga buskar har blivit en del av den oas vi tillsammans arbetat med och fortsätter arbeta med. Nästa sommar kommer Örtagården att bli än mer ordnad, det finns planer på att restaurera Brita-Kajsas brunn, källan som ligger nere vid älven och fler tillämpningar kommer att göras i själva museet som finns på första plan i Prästgården. Exempelvis en skärm där vi digitalt kan ta del av hela Laestadius växt-kollektion (över 6000 växter). 

Det har pågått renoveringsprojekt, utifrån noggrant övervägda beslut, både för Prästgården och Laestadiuspörtet tak. Som sig bör med K-märkta byggnader. 

Vi i Pajala församling har förhoppningen att vi kommer att restaurera allt som behövs för att skapa ett hållbart centrum för denna fantastiska historia som är en del av vår bygd och har avtryck än idag på många sätt i vårt samhälle.

Vi är tacksamma att få tagit del av dessa projekt och vi vill även rikta ett stort tack till Er duktiga sommarjobbare som har arbetat väl med både utomhusjobb och som guider under sommaren 2016. Nyfikenheten för vår lokalhistoria har breddats, både med era arbetsinsatser och som del av nyhetsflödet i media. I och med att historian får bli till kunskap får än fler upp ögonen för vårt samhälle och våra lokala berättelser. Vi har mött busslast med människor från många platser på vår jord, och hoppas att intresset för vår historia fortsättningsvis stiger. 

 

Ett innerligt tack för gott samarbete

 

/Pajala församlings arbetslag