Nollning – start på högskoleåren

Nyhet Publicerad

Nollning – tio dagar som blir de nya studenternas första möte med högskolevärlden och sina nya vänner. Prästen Ulf Edlund är en av dem som står standby om någon behöver hjälp och stöd.

Du har säkert sett dem på stan – unga människor i konstiga kläder som gör konstiga saker en dryg vecka i slutet av augusti.
Det handlar om nollning – starten på högskoleåren, och dagar att förhoppningsvis minnas med glädje.
– En lyckad nollning ska ha gett dig tio tajta vänner, minst femtio nya bekanta och bra kontakter åt alla håll.
Ulf Edlund är studentpräst, anställd hos Halmstads församling. Han är en av dem som jobbar för att studenterna ska trivas och må bra, och som finns till hands för den som behöver stöd och samtal.
– Jag har världens bästa jobb, säger han.
I dag är han stolt över det arbete som lagts ner för att göra nollningen till en positiv upplevelse, där alla deltagare har roligt. Men vägen dit har varit lång.
Det började med att han för tjugo år sedan promenerade vid Nissan och fick se en nollningsaktivitet som var livsfarlig och okontrollerad, med berusade ungdomar i och intill vattnet.
– Jag blev så arg, att jag gick raka vägen till kontoret och började skriva en utbildning för nollning, säger han.
Det ledde till en utbildningshelg och ett material med riktlinjer och förhållningssätt som det varje år filats på lite grand. Och självklart samarbetar Studentsupport och Studentkåren runt detta.
– Vi jobbar med grupprocesser och att få folk att tänka efter, och har tagit många små steg mot en god tradition, säger Ulf Edlund.
I dag har nollningen vid Högskolan i Halmstad gott rykte runt om i landet och representanter för en rad andra högskolor och universitet har varit på studiebesök för att se hur man gör här.
– Men det är ett ständigt pågående arbete, säger Ulf Edlund. Tumregeln är att nollaren ska vara nykter och den som blir nollad ska inte tvingas dricka mot sin vilja.
– Dessutom ska nollor vara fredade sexuellt, inte känna sig trängda eller bli förnedrade.
Nollningen vill han ska vara rolig, ge många nya vänner – och också ett skyddsnät.
– Om en människa börjar må dåligt, drar sig han eller hon undan. Har man polare så ser de det och reagerar.
Ulf Edlund är en av dem som jobbar för att stötta studenterna och är förutom präst också utbildad i psykologi och samtal. Till honom är studenterna välkomna med sina tankar och funderingar, både kring tro och livet i allmänhet.
Mer information finns här: Studentkåren ansvarar för nollningen, och mer information finns här: http://www.karen.hh.se/ och här: http://nollning.nu/

Ulf Edlund är präst i Halmstads församling. Han finns till hands för de studenter som behöver stöd och samtal. Mer information och kontaktuppgifter finns här: https://www.svenskakyrkan.se/halmstad/hogskolan
Ulf Edlund är präst i Halmstads församling. Han finns till hands för de studenter som behöver stöd och samtal. Mer information och kontaktuppgifter finns här: https://www.svenskakyrkan.se/halmstad/hogskolan Foto: Mona Davidsson

Text: Mona Davidsson

Fotnot: Texten ovan är en uppdaterad version.