Kom slå dig ner vid vårt bord!

Lyssna här

Matsång 20160630 Ladda ner
00:00

Jag blir alltid lycklig av att se små berg av härliga råvaror: en bunke fylld till bredden med fina broccoliträd, en tjock, krispigt doftande dillknippa, fänkål med sin lakritston, lök, sejfiléer och morötter förstås, alltid morötter! Alltsammans i mängder som kan mätta ca 65 personer.

Det kliar i fingrarna av skaparlust och råvarorna förädlas i nära samförstånd med ideella medarbetare. Det är torsdagsförmiddag i Ansgarskyrkan och vi ska snart servera lunchen som vi kallar Gottemat.

Det är många som undrar hur vi vet hur mycket vi ska laga, för antalet gäster varierar från drygt 40 till drygt 70. Sanningen är att vi inte vet, men för det mesta går det ganska jämt upp. Vi anpassar det hela under serveringens gång, det händer att det som vid serveringens början var tänkt som gryta, vid dess slut istället presenteras som soppa.

För många är detta veckans höjdpunkt, gästerna ser ut att trivas vid de runda borden och ger mycket värmande beröm till köket. För att vi ska tro att allt ska räcka är bordsbönen viktig. När vi bett Gud om välsignelse över maten och tackat i olika ordalag, känner jag mig lugn över att alla ska få det de behöver av mat och gemenskap. Den bordsbön som står i tur att användas är denna, som är alldeles ny:

Vi tackar för gåvor från himmel och jord,

kom slå dig ner vid vårt bord,

Här får vi dela mat och ord,

kom slå dig ner vid vårt bord!

Halleluja. Amen, amen!

Anna Östergren, husmor och pedagog i Ansgarskyrkan