Miljöarbete

Församlingens miljöpåverkan ska fortsätta att minska.Och det ska märkas att andlighet och hållbarhet hör ihop.

MILJÖPOLICY FÖR JÄRFÄLLA FÖRSAMLING

Järfälla församling vill vårda och samspela med allt levande så att våra barn och barnbarn också får uppleva Skapelsens storhet.

Järfälla församling följer gällande miljölagstiftning och strävar efter att ständigt utvecklas och lära för att bidra till ett hållbart samhälle.

Järfälla församling arbetar aktivt med att ständigt minska sitt miljöavtryck både i stora och små handlingar och strävar alltid efter att förbättra sitt miljöarbete.

Järfälla församling uttrycker vår miljömission genom att visa på sambandet mellan andlighet och hållbar utveckling då vi firar gudstjänst, utövar diakoni, bedriver undervisning och mission.

Järfälla församlings miljöpolicy antogs i samband med miljödiplomeringen år 2014, och kompletterades år 2020.

För Järfälla församling är det en självklar del av vårt kristna uppdrag att arbeta med hållbarhet och miljöfrågor. Vi har ett särskilt ansvar för att ta hand om vår jord, och för att vara rädda om den skapelse Gud har satt oss att förvalta.

2014 miljödiplomerades församlingen enligt Järfälla kommuns miljöledningssystem, som uppfyller kravstandarden för Svensk Miljöbas (numera SUSA) och innebär att församlingen aktivt arbetar för att minska sin miljöpåverkan. Diplomet är giltigt i ett år och förnyas genom en årlig miljörevision. Den senaste revisionen genomfördes i februari 2023.

2017 tilldelades Järfälla församling kommunens miljöstipendium för sitt engagerade och gedigna miljöarbete. 

Järfälla församling hämtar en allt större del av sin energi från förnybara energikällor. Församlingen äger totalt 479 andelar i vindkraftverket Kyrkvinden.

Järfälla församlings miljöarbete - historik

Bikupor, laddstolpar och ekologiska oblater är bara början.

Ett vindkraftverk mot en molnig himmel.

Miljöarbetet framöver

Detta ser vi fram emot att jobba vidare med under 2022-2023.

Järfälla församlings miljödiplom förnyades i februari 2023. Läs mer hos SUSA om vad diplomeringen innebär.