Fyra nya präster vigs i helgen

Nyhet Publicerad Ändrad

På söndag den 24 januari får Härnösands stift fyra nya präster som ska börja jobba i Ångermanland och Jämtland. De prästvigs i Härnösands domkyrka vid en högtid som leds av biskop Eva Nordung Byström.

Här är de blivande prästerna:

Anna Winek Albertsson, 49 år, börjar arbeta i Björna församling. Anna, eller Ania som hon också kallas, är uppväxt i Warszawa i Polen och därifrån har hon med sig en utbildning på musikhögskola. I Sverige har hon arbetat som sångpedagog och körledare och som musiklärare. Hon har varit bosatt i Umeå, i Uppsala och under åtta månader i Stellenbosch i Sydafrika.

Madeleine Källbom, 25 år, börjar arbeta i Själevads församling. Madeleine kommer från Stockholm och har arbetat som växeltelefonist på Sveriges Radio och Sveriges Television. Hon är också utbildad barnskötare. Hennes främsta intressen är kultur: teater och litteratur. Hon tar också gärna fram en stickning.  

Jenz Larsson, 25 år, börjar arbeta i Ullånger och Vibyggerå församlingar. Jenz är uppväxt i Örnsköldsvik och har arbetat som turistinformatör på turistbyrån där. Han har också bott i Uppsala och Umeå. Han är intresserad av matlagning, böcker och friluftsliv. Han gillar också att spela tv-spel.

Jesper Watanen, 33 år, börjar arbeta i Frösö, Sunne, Norderö församling. Han är uppväxt i Skåne och har även varit bosatt i Göteborg, Stockholm och Uppsala. Tidigare har han bland annat arbetat som säljare, försäkringsutredare och egenföretagare. Han har utbildning i personalvetenskap och företagsekonomi.

Prästkandidaterna har alla en examen i teologi eller religionsvetenskap samt därefter ett års studier vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut. I utbildningen till präst ingår även att de efter prästvigningen arbetar ett år under handledning i en församling i det stift där de prästvigts.  

Att vigas till en tjänst i Svenska kyrkan är en kallelse och livslång hållning som innebär ett särskilt ansvar mot Gud, kyrkan och medmänniskorna.

Efter söndagens vigningsmässa i Härnösands domkyrka tas en gruppbild på de nya prästerna. Den kan beställas via undertecknad, för fri publicering.

Kontaktperson:
Kajsa Åslin, pressekreterare på Härnöands stift, 070-355 00 17