Svenska kyrkan i Gävle på Gävle Pride

17-20 augusti

Svenska kyrkan stödjer HBTQIA+rörelsens arbete för lika behandling och rättigheter för HBTQIA+personer, både i Sverige och utomlands. Svenska kyrkan går med i Prideparaden i Gävle och arrangerar programpunkter och vill på så vis förtydliga övertygelsen om att det kristna kärleksbudskapet gäller alla människor, oavsett sexuell läggning eller könsidentitet.

Svenska kyrkans stående paroll genom åren är: Var inte rädd365!

Svenska Kyrkan arbetar aktivt med HBTQ-frågorna året om, inte bara under Gävle Pride-dagarna i augusti. Vi hälsar alla varmt välkomna i gemenskapen. Vi ses!

 

Torsdag 17 augusti
12:00 INVIGNING GÄVLE PRIDE 
Svenska kyrkan i Gävle är som vanligt på plats när landshövding Per Bill traditionsenligt öppnar och inviger Gävle Pride. I samband med invigningen är det mycket som händer, bland annat presenteras årets Pride-ambassadör. 
Plats: Kvarnparken 

12:00 LUNCHMUSIK I KVARNPARKEN 
Torsdagens lunchmusik är förlagd till Kvarnparken som en del i invigningen av årets Gävle Pride.  
Alva Daledtson, sång och Leif Nahnfeldt, gitarr. 
Plats: Kvarnparken  

13:00 INVIGNING av Trädfamiljeprojektet på temat Pride, frihet och jämlikhet av fristadskonstnärerna Ward Zara och Sara Khayat i träden utanför Heliga Trefaldighets kyrka.  
Ett samarrangemang med Gävle kommun och Kulturrådet 
Plats: Kyrkparken vid Heliga Trefaldighets kyrka 

13.30-16.00 FAMILJEDAG
Hela familjen är välkommen till en barn- och familjedag i och runt Heliga Trefaldighets kyrka under torsdagseftermiddagen!
Utanför kyrkan finns en hoppborg och inne i kyrkan möts du av Helga hund som bjuder in till tipspromenad, pyssel, skattjakt och mycket mer.
Fika finns för både små och stora och från kl 16:00 finns det korv med bröd.
Ingen föranmälan. 
Nu är tid för samtal om tro, hopp och kärlek! 

17.00-21.00 UNGKVÄLL UNDER PRIDE
Välkommen till Heliga Trefaldighets kyrka för Ungkväll på torsdagskvällen. Evenemanget är öppet för alla men passar särskilt bra för dig som är mellan 13 och 30 år. Det blir en kväll i regnbågens färger där vi får samtala och dela tankar om livet och hbtqia+, lyssna till en inspiratör, delta i olika workshops, träffa nya vänner och bli påfylld med hopp! Möjlighet finns också att skapa skyltar till lördagens Prideparad. 
Drop-in från kl 16:00, då det också serveras korv med bröd.
Kom och lär dig mer, kom och fördjupa ditt engagemang, kom och dela med dig. 
Kom - du är väntad, viktig och värdefull! 
Ingen föranmälan.

19.45 MÄSSA
När mörkret lägger sig över staden och den första Pridedagen går mot sitt slut firar vi mässa i kärlekens, hoppets och inkluderandets tecken. Fredrik Hesselgren leder gudstjänsten och workshopsdeltagare från kvällens Ungkväll medverkar med bl a texter, sång och musik. Känn dig särskilt välkommen till gudstjänst tillsammans med andra Pridefirare i alla åldrar!
Plats: Heliga Trefaldighets kyrka

Fredag 18 augusti 
12.00-13.30 LUNCHFÖREDRAG
Peter Forsberg, domkyrkokaplan i Västerås domkyrka föreläser om queer teologi.
Uppfattningen att religioner spelar en avgörande roll i förtrycket av hbtqi-personer världen över kan knappast ifrågasättas, men vari grundas detta förtryck? Och vad är queer teologi egentligen?

Hur motiverar religiösa ledare att de försvarar diskriminering och förföljelse av människor vars kroppar eller begär inte uppfattas motsvara normen? Hur ser samhällets normer ut idag? Vad händer med dem som bryter normen? Och hur påverkar vi varandra?

- Queer handlar alltid på något sätt om normer och om att blottlägga osynliga normer, och en queer teologi försöker arbeta med teologins normer, menar Peter Forsberg.

Vad har kyrkan egentligen tyckt och tänkt i 2000 år, och hur förhåller vi oss till det idag? Och vad händer just nu i vårt samhälle?
I samband med föredraget finns baguette med fetakräm alternativt kyckling, måltidsdryck, kaffe och kaka till självkostnadspris.
 Plats: Heliga Trefaldighets kyrka

14.15-15.30 PANELSAMTAL

Under det senaste året har flödet av rapporter om inskränkningar och hot mot människor markant ökat, både inom Sveriges gränser och runt om i världen. Många är de som vittnar om ett hårdnat samhällsklimat, trots ökad kunskap och till synes större öppenhet. 
I dagens samtal får vi som åhörare ta del av hur situationen ser ut härhemma och även internationellt. Kanske kan vi tillsammans hitta nya vägar att möta hot, hat och våld?
 
Medverkande:
Johanna Eskman, RFSL
Adam Asp, RFSL
Therese Brandt, Svenska kyrkan
Marita Engström, Ungdomsmottagningen, Region Gävleborg
Åsa Berglund, Amnesty International
 
Leder samtalet gör Fredrik Hesselgren, Svenska kyrkan
Plats: Heliga Trefaldighets kyrka

16.00-18.00 FILMVISNING
Life Returns är en dokumentärfilm som ger en ögonblicksbild av människor som flytt till Sverige av hbtq-skäl. Stort mod, många kompetenser och gott samarbete fick det att hända.

– Vi behöver göra en film tillsammans!

Det är någon som kläcker idén på ett av Find Hopes möten i Mariakyrkan i Gävle. Find Hope startades 2014 och är en förening av och för människor som flytt till Sverige av hbtq-skäl. I föreningen kan varje medlem under trygga förhållanden dela erfarenheter kopplat till hbtq-identitet, asylprocess och mötet med det nya landet.

I filmen medverkar människor från olika länder i Afrika, Asien och Latinamerika. Vi får också bland annat möta en svensk polis, Göran Stanton, och prästen Leif Nahnfeldt. Naome Ruzindana är en av de medverkande och i filmen berättar hon om sitt trevande möte med kyrkan: ”Jag tog mig till Mariakyrkan för att de gick med i Gävle pridetåg. Men jag testade dem först. Min aktivism har gjort mig lyhörd”.

Filmen är resultatet av ett samarbete mellan Gävlefilmaren Israel Benavides, föreningen Find Hope samt Svenska kyrkan i Gävle.
Efter filmen bjuds alla in till ett samtal som tar avstamp i de medverkandes berättelser och vittnesmål. 
Samtalsledare: Leif Nahnfeldt och Edwin Sikot.
Plats: Heliga Trefaldighets kyrka

Lördag 19 augusti
12.00-13.30 Pre PrideParade Brunch, Staffans kyrka
Kom till Staffans kyrka och grunda inför årets parad vid Gävle Prides kanske mest generösa brunch! Träffa andra, dela tankar, lyssna till musik och peppa inför årets höjdpunkt: Prideparaden! Möjlighet finns också att tillverka skylt att bära med sig i paraden.
Brunchen serveras till självkostnadspris, barn och ungdom t o m 20 år äter gratis. 
Plats: Staffans kyrka, Brynäs

14.00 PRIDEPARADEN
Välkommen att gå med i årets Prideparad under Svenska kyrkan i Gävles stående paroll "Var inte rädd!". Gå med, var stolt, dela hopp och liv med andra!
Samling vid Staffansskolan 13:30.

19.00 SINGALONG PRAISEPARTY
Svenska kyrkan i Gävle bjuder in alla gävlebor att tillsammans göra årets SingAlong till en fest som får valven i Heliga Trefaldighets kyrka att vibrera, marken att gunga och där vi alla får njuta av att dela sång och musik i regnbågens alla färger och nyanser! Det blir kända hits och psalmer som berör. Allt under ledning av årets Prideband med kör och solister. 
Välkommen att delta med din röst och ditt engagemang under en kväll med sång, musik och glädje!
Plats: Heliga Trefaldighets kyrka

 

Söndag 20 augusti
11.00 HÖGMÄSSA
Välkommen att fira högmässa i Heliga Trefaldighets kyrka.
Gudstjänsten leds av Sofie Halvarsson, präst, tillsammans med musiker, solister, gudstjänstvärdar och vaktmästare. Efter gudstjänsten serveras ett enklare fika.
Plats: Heliga Trefaldighets kyrka 

16.00 REGNBÅGSMÄSSA
Svenska kyrkan i Gävle avslutar som alltid Gävle Pridedagarna med en regnbågsmässa dit alla är särskilt välkomna! I gudstjänsten får vi dela hopp och glädje i sång, musik och text men också reflektera kring livets djup och bredd. Känn dig varmt och särskilt välkommen till Mariakyrkan och Regnbågsmässan! Tillsammans gör vi gudstjänsten angelägen och levande!

Dialogpredikan leds av Ami Dahlblom, präst och Lotta Lagnander, orförande Gävle Pride. Solist Lisa Norgren medverkar tillsammans med Regnbågsbandet (Leif Nahnfeldt, Kalle Whalström och Ellen Weiss)
Plats: Mariakyrkan, Sätra

OBS! Alla evenemang med reservation för ändringar. 
Följ oss gärna på facebook
Alla Svenska kyrkan i Gävles evenemang under Gävle Pride är kostnadsfria.

Läs mer på Gävle prides webb här

Logotype Gävle pride