Foto: Danmarks IF

Alla är olika - olika är bra!

Nyhet Publicerad Ändrad

Mitt under Europamästerskapet i fotboll i Frankrike 2016, samlades en grupp med 107 fotbollsentusiaster på Danmarks IF:s idrottsplats - Danelid, i stadsdelen Bergsbrunna i Uppsala.

Sedan flera år arrangerar Danmarks IF en ”Fotbollsskola” för pojkar och flickor mellan 6 och 13 år. Målet är förstås att träna fotboll, men det handlar inte bara om teknik och kondition. I centrum står dessutom frågor om fotboll som ett lagspel, där alla är lika viktiga och värdefulla. För att jobba speciellt med detta tema fanns Danmark-Funbo församling på plats.

Redan tidigare år har jag och en kollega varit delaktiga under en dag i fotbollsskolan. Men i år kunde jag erbjuda ett program för fyra dagar, så möjligheten fanns att jobba mer intensivt med frågor som sammanbinder fotboll med de värden som präglar våra liv: t.ex. att visa respekt för varandra, att vi är så lika och så olika och ändå trivs vi ihop.

Grundtanken med programmet var temat för årets fotbollsvecka: ”ALLA ÄR OLIKA, OLIKA ÄR BRA”. Genom roliga övningar kom vi fram till vad en schysst spelare är och vad som behövs för att man ska kunna känna trygghet och glädje i sitt lag.
Vi jobbade också med att stärka sammanhållning i gruppen och med tanken att det spelar mindre roll om man förlorar eller vinner, viktigare är att man har det roligt tillsammans.

Varje deltagare fick en "Schysstspel-tidning" med fotbollsrelaterade texter, boken ”Mose, Maria och jag” och A3 plansch ”Den som jag är”. Danmark-Funbo församlings medverkan i fotbollsföreningar syftar till att sprida budskapet om ”Fair play” och att rasismen inte har någon plats mellan oss.

Atef Kaskorkis, fritidsledare i Danmark-Funbo församling