Två nya präster och en diakon till Jämtland

Nyhet Publicerad

På söndag den 19 juni välkomnar Härnösands stift två nya präster och en ny diakon till tjänst i Svenska kyrkan. De vigs i Härnösands domkyrka vid en högtid som leds av biskop Eva Nordung Byström. De nya medarbetarna börjar arbeta i församlingar i Jämtland.

Det här är de nya medarbetarna. Kontakta dem gärna för intervju.

Susanne Öhlén, 46 år, börjar sin tjänst som präst i Fors och Ragunda församlingar. Hon är uppvuxen i Märsta och har fram till nu bott och verkat i Stockholmsområdet. Hon har en utbildning inom marknadsföring och har haft yrkestitlar som produktchef, inköpare och försäljningschef.
Tfn: 070-316 26 82

Sara Sundlo, 29 år, börjar sin tjänst som präst i Västra Storsjöbygdens pastorat. Sara är uppvuxen i Dals-Eds kommun i Dalsland. Hon har ett förflutet i turistbranschen, bland annat i Åre.
Tfn: 072-307 42 14

Lena Tågefeldt, 51 år, börjar arbeta som diakon i Östersunds församling. Hon kommer från Strängnäs men har bott i Jämtland i över 25 år bland annat i Åre och Undersåker. Hon är utbildad socionom och har många års yrkeserfarenhet inom arbetsförmedlingen.
Tfn: 070-646 20 31

Inom Svenska kyrkan finns tre vigningstjänster: biskop, präst och diakon. Att vara vigd till en sådan tjänst är, enligt Härnösands stifts etiska riktlinjer för vigningstjänsten, en kallelse och livslång hållning som innebär ett särskilt ansvar gentemot Gud, kyrkan och medmänniskorna. 

En gruppbild tas efter söndagens högtid i domkyrkan och kan beställas via undertecknad.

Kontaktperson:
Kajsa Åslin, pressekreterare på Härnösands stift, 070-355 00 17

Om präster och diakoner

Om diakoner
Diakoni är Svenska kyrkans sociala arbete, som betyder att kyrkan har omsorg om människor i utsatta situationer. Alla diakoner har i grunden en fackutbildning från högskola eller universitet inom socialt arbete eller vård och omsorg och sedan ett års studier vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut.

Om präster
Prästkandidaterna har alla en examen i teologi eller religionsvetenskap samt därefter ett års studier vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut. I utbildningen till präst ingår även att efter prästvigningen arbetar ett år under handledning i en församling i det stift där de vigts, därefter kan de söka fast tjänst.