Friddjavuohtta/Freedom

Nyhet Publicerad Ändrad

Samisk CD med Yana Mangi, jojk, Tobbe Broström, slagverk och Kristina Shtegman, orgelimprovisation. Beställ genom Jokkmokks församling 0971-58880. Kostnad 150 kronor.

Läs recension i Kuriren 20 juni 2016

Samisk musik, jojk, trumma och kyrkorgel tillsammans i ett nytt spännande musikprojekt! Är detta möjligt? Sedan flera hundra år tillbaka finns Kyrkan i Sapmi och det betyder väldigt mycket församefolket. Den traditionella samekulturen, jojken och sägner gick sina egna vägar och hade utvecklats parallellt med den officiella ”klassiska” kyrkokulturen. Oftast förknippades samisk ång och jojk med ett annat tankesätt och budskap än det som framfördes i Kyrkan. Detgjorde att den samiska sångtraditionen delvis blev ”undangömd” och den fantastiska kulturskatten var nära att försvinna ur folks minne.Under de senaste åren har det funnits en stor möjlighet för samiskt språk, kultur och musik att åter ta plats i samhället och inte minst i Kyrkan. Det är mycket inspirerande att få sjunga psalmer på samiska och fira gudstjänster på urfolkets modersmål.

Projektet ”Friddjavuohtta” är ett unikt samarbete mellan den kända samiska sångerskan Yana Mangi, slagverkaren Tobbe Broström och konsertorganisten Kristina Shtegman. Samisk traditionell kultur och kyrkan är på väg att mötas och denna förening känns oerhört viktigt för oss som lever i nutiden, men vill vara arvtagare till en urtida kultur ochtradition. Som församlingens organist har jag tagit initiativ till detta projekt som ger chans att förena samisk musik/jojk med den stora kyrkotraditionen och katedral orgelmusik. Den folkliga och högkyrkliga andligheten ska mötas inom kyrkan på riktigt och denna möjlighethar varit efterlängtad i Sapmi under flera hundra år!

Projektet ”Friddjavuohtta – Freedom” och denna CD riktas speciellt till unga människormed samiska rötter, kulturbärare och arvtagare till den unika samiska traditionen i en modern värld. /Kristina