Foto: Leif Nordlander

Jubel när påven helgonförklarade Elisabeth från Skara stift

När Varas kyrkoherde Leif Nordlander ringer från Peterskyrkan i Rom hörs sång, jubel och kyrkklockor i bakgrunden. Detta efter att Elisabeth Hesselblad från Fåglavik i Skara stift helgonförklarats av påve Franciskus.

I sanningens namn ska sägas att de som sjunger, viftar med flaggor, applåderar och tjoar mest är ditresta polacker, de firar att den polske prästen Stanislaus helgonförklarats samtidigt som Elisabeth Hesselblad.

– Vi svenskar är väl lite mer tillbakahållna, men det har varit en fantastisk högtid, berättar Leif Nordlander som deltar i en resa som Katolska kyrkan i Sverige anordnat för att vara med vid helgonförklaringen av svenskan.
För Leif Nordlander är Elisabeth Hesselblad genom sin totala förtröstan på Gud ett föredöme och en inspirationskälla.

Hon föddes i Fåglavik. I dag ligger halva byn i Hudene församling och halva i Larvs församling i Herrljunga respektive Vara pastorat.
I mässan deltog omkring 100 000 personer. Efter densamma kommer påven ner i gången för att gå ut på Petersplatsen och möta folket. Det låter ungefär som när fotbollslandslaget kommer hem till Sverige konstaterar Leif Nordlander.
– En sådan här upplevelse är man inte med om varje dag, helt fantastiskt och högtidligt, konkluderar han.

Catharina Sundqvist

Vem var Elisabeth Hesselblad?

Maria Elisabeth Hesselblad föddes i Fåglavik den 4 juni 1870. Som 18-åring emigrerade hon till USA där hon arbetade som sjuksköterska och engagerade sig för socialt utsatta i New York. 1902 konverterade hon till katolicismen och året därpå flyttade hon till Rom.

I hennes livsgärning ingick att föra tillbaka Birgittasystrarna till Sverige och hon hjälpte judar under Andra världskriget.

Hon är det första svenska, och även nordiska, helgonet sedan heliga Birgitta helgonförklarades 1391.

Utanför Fåglaviks kapell, som ligger i Hudene församling i Herrljunga pastorat, står en minnessten, rest till hennes minne.