Kyrkospel 2016 Har du tid?
Foto: Emelie Ekelund

Har du tid?

Nyhet Publicerad Ändrad

Tiden är inne för kyrkospelet. Ibland har vi all tid i världen och i nästa stund rusar den förbi. Detta välbekanta fenomen utforskas i årets kyrkospel i domkyrkan.

I sommar blir det förutom texter, musik och liturgi mycket dans och rörelse i domkyrkan i Lund.

– Det funkar väldigt bra i det rummet och något händer med texten, den får ett annat djup, säger Lotten Roos som regisserar årets kyrkospel.

Att hitta passande stycken ur Bibeln som knyter an till tidstemat har inte varit några problem.

– Det finns jättemycket som handlar om tid i Bibeln när man väl börjar leta, säger Lotten Roos.

Årets kyrkospel tar också upp ålder och hur olika åldersgrupper lever i separata bubblor.

– Det finns inte så många mötespunkter, det kan till och med vara så att de som är 20 lever i en annan bubbla än de som är 30, säger hon.

För Lotten Roos är det viktigt att kyrkospelet är förankrat i nutiden och hon menar att eftersom många äldre inte är så närvarande i samhällsdebatten glömmer man bort att vi till exempel har varit med om stora flyktingströmmar förr.

– Alla blir helt lamslagna, som att det inte har hänt förut. Vi glömmer snabbt, säger hon.

Också när det gäller ensemblen, som består av både veteraner och nya talanger, går temat ålder igen.

– Jag ville få in lite fler unga och i år har vi tre ungdomar som är med för första gången. Tanken med kyrkospelet är att alla ska känna igen sig och känna att vi alla är ett, att vi brottas med samma saker. Detta blir en samlingsplats där vi kan uppleva saker tillsammans, och diskutera sådant som är svårt, säger Lotten Roos.

Emilie Ekelund

Fakta Har du tid?

I spelet får du uppleva nykomponerad musik av Jens Ulvsand och Olof Göthlin.
Fem dansare/skådespelare mellan 15 och 65 år medverkar.

Liturg: Josefin G Andersson
Dramatiker: Liv Elf Karlén
Regissör: Lotten Roos

Samtliga speldatum

Premiär: 7 augusti kl 19.00.
Föreställningar därefter 9, 10, 11, 16, 17, 18 augusti kl 12.00.
11 och 18 augusti också kl 18.30 och
söndag 21 augusti kl 19.