Församlingspedagoger Maria Espersson och Simon Lindqvist

Maria och Simon är nya församlingspedagoger

Nyhet Publicerad Ändrad

Sju glada studenter tog den 1 juni examen som församlingspedagoger i Allhelgonakyrkan i Lund.

”Hur tror du livet ser ut om femton år?” När Maria Espersson var tonåring fick hon frågan och svarade: ”Jag ska ha ett hus med långa vita gardiner och jag ska vara församlingspedagog”.

Idag är hon vuxen och tog sin examen som församlingspedagog tillsammans med Simon Lindqvist och fyra kamrater under en högtidlig ceremoni i Allhelgonakyrkan i Lund.

− Det känns jättebra och jag är så himla glad och tacksam att jag är här idag. Det ska bli roligt att få testa nya idéer och använda allt man lärt sig på utbildningen nu.

Varför har du valt det här yrket?

− Det är så roligt med alla möten, att få träffa så mycket människor. Och nu får man lite mer ansvar även för konfirmandarbetet och de äldre barnen. Det allra viktigaste är att lyssna och visa att det ungdomarna berättar är viktigt. Vi lever stressigt idag och få hinner sitta ner och prata. Dessutom, när man bor på en mindre ort följer man människor genom livet. De barn man haft på fritids en gång träffar man nu igen som föräldrar till de nya barnen. Det känns fint. Först ska jag återgå till det jobb jag var tjänstledig från i Hörby församling som barnledare. Men så småningom vill jag förstås ha en tjänst som församlingspedagog.

Församlingspedagogerna 2016
De sex nya församlingspedagogerna i Lunds stift heter Tobias Broddéne, Maria Espersson, Simon Lindqvist, Jonna Nilsson, Robin Nord, Adam Samuelsson och Joel Hjort från Skara stift.

Simon Lindqvist börjar redan dagen efter examen som nybakad församlingspedagog i Limhamn-Bunkeflo.

− Jag ska jobba med gruppen 7-18 år. I juni blir det sedan läger med sommarkonfirmander, det ska bli jättekul. Och så funderar jag på om jag ska flytta till Malmö, en ny stad efter utbildningsåren i Lund.

Simon växte upp i Vänersborg och Simrishamn men bodde även några småbarnsår i Botswana.

− Så småningom kan jag tänka mig att resa och jobba i andra länder men nu vill jag jobba här i kyrkan och få insikt i församlingsarbete. Förutom att sprida evangelium vill jag lära mig hur man arbetar och bygger församling.

Simon har en bakgrund inom försvaret på officersutbildningen. Han är mycket intresserad av ledarskapsfrågor.

− Att vara församlingspedagog kan vara ett brett yrke. Till att börja med jobbar jag med barn och ungdomar. Jag vill skaffa mig erfarenhet om hur det är att arbeta som församlingspedagog. Senare tänker jag att jag vill jobba mer med strategiska frågor.

Andrea Kollmann

Fotnot
De nya församlingspedagogerna i Lunds stift heter Tobias Broddéne, Maria Espersson, Simon Lindqvist, Jonna Nilsson, Robin Nord och Adam Samuelsson.

Är du intresserad av att bli församlingspedagog? Läs mer på Lunds stifts webbplats.