Örebro pastorat om Ekots granskning

Nyhet Publicerad Ändrad

Två mediala granskningar publicerades i maj 2016, oberoende av varandra. Aftonbladet var först ut i måndags med en granskning av Svenska kyrkan i utlandet, Ekot följde med en granskning av utlandsresor. Svenska kyrkan Örebro pastorat välkomnar granskningen.

Örebro pastorat har svarat och skickat in de uppgifter som Ekot bett om. Vi är en del av den världsvida kyrkan och för oss är det viktigt att ha internationellt utbyte och internationella kontakter. Vi behöver samarbeta, lära och ta intryck av andra. Därför reser vi ibland.

Vår resepolicy

Enligt resepolicyn för Örebro pastorat ska tjänsteresor och studie- och konferensresor genomföras så säkert, ekonomiskt och miljövänligt som möjligt. Resorna ska innehålla verksamhet som är till nytta för kyrkan och så gott som alltid besöker vi en annan församling eller kyrka. Vi ska uppfylla gällande lagar och regler och krav från Skatteverket.

Vi välkomnar granskning

Vi granskas kontinuerligt av våra revisorer, har inte fått några synpunkter därifrån, och vi tycker det är bra att vi granskas – vi vill att det ska vara rätt.

Cirka 1 promille av vår omsättning

Svenska kyrkan Örebro pastorat omsätter 170 miljoner på ett år. Under förra året, 2015, kostade våra utlandsresor för anställda och förtroendevalda 208 000 kr – det motsvarar 0,12 % av vår totala omsättning, alltså ungefär 1 promille.

Detta kan ställas i relation till att Ria-Dorkas fick 650 000 kr av Svenska kyrkan i Örebro (kollekter och gåvor är inte inräknade) under 2015. Café Deed fick 924 000 kr och S:t Lukas 125 000 kr.

Samma år, alltså 2015, satsade vi även 721 000 kr på uppstarten av Örebro Stadsmission.

Örebro pastorat är en stor organisation. Vi är det sjätte största pastoratet i Sverige, med 250 anställda, drygt 150 förtroendevalda – och åtta olika församlingar. Det kan vara så att en församling reser iväg på en gemensam studieresa ett år och sedan dröjer det flera år till nästa gång.

Har du frågor? Välkommen att höra av dig!

Informationsservice 019-15 45 00 orebro.pastorat@svenskakyrkan.se
Cecilia Andersson, kommunikatör 019-15 45 02 cecilia.s.andersson@svenskakyrkan.se
Jenny Holmberg, kommunikationsstrateg 019-15 45 21 jenny.m.holmberg@svenskakyrkan.se
Timmy Leijen, kyrkorådets ordförande 019-15 45 08 timmy.leijen@svenskakyrkan.se
Eva-Marie Lennartsson, personalstrateg 019-15 45 05 evamarie.lennartsson@svenskakyrkan.se
Ingemar Söderström, kyrkoherde, 019-15 46 01 ingemar.soderstrom@svenskakyrkan.se

Sex berättelser om vad vi gör. Och varför.

Vårt uppdrag: att göra gott.

Möten med människor i sorg. Konfirmander som överraskar. Oväntade kramar i kyrkbänken. Att finnas till för den som mår dåligt. I våra åtta unika församlingar görs storverk varje dag. Här hittar du sex berättelser om vad vi gör. Och varför.

Medlem? Så här välkomnar du människor in i värmen varje dag!

Svenska kyrkan i Örebro rymmer ett rikt och omväxlande gudstjänstliv, 15 kyrkor eller kapell, över 30 körer, ett stort konsertutbud – men också ett omfattande socialt arbete, för alla åldrar. Det är möjligt tack vare våra medlemmar.