Seminarieprogram 2016

Nyhet Publicerad Ändrad

Nu är seminarieprogrammet inför årets bokmässa klart. Bland gästerna finns artisten och författaren Patti Smith, den brittiska religionshistorikern Karen Armstrong, tidigare FN-anställde Anders Kompass och Pierre Schori. Se programmet nedan.

Torsdag 22 september

Livet, konsten och kärleken enligt Patti Smith

14.00–14.45   2016-09-22   To1400.1     Seminarium 45

KG Hammar, Patti Smith

M Train är en personlig och poetisk berättelse om livet, konsten och kärleken signerad Patti Smith. Med mild melankoli följer hon upp sin självbiografiska Just kids – om ungdomsåren i New York på 1960- och 70-talen – och reflekterar över minnen och drömmar, om det som gått förlorat, om sorgen efter maken Fred ”Sonic” Smith. Här möts den ikoniska världsartisten, författaren och bildkonstnären Patti Smith och ärkebiskop emeritus KG Hammar – båda förenade i sitt intresse för Dag Hammarskjölds tankebok Vägmärken – i ett personligt samtal om liv och litteratur.

Språk: engelska

Arr Brombergs Bokförlag och Se människan/Svenska kyrkan

 

Fredag 23 september 

Rätten att vara kall 

11.00–11.45   2016-09-23   Fr1100.10   Seminarium 45

Antje Jackelén, Sheila Watt-Cloutier, Elisabeth Åsbrink, Nils-Henrik Sikku

Kanadensiska Sheila Watt-Cloutier, Right Livelihood Award-pristagare 2015, beskriver i sin självbiografi The Right to Be Cold hur klimatförändringar hotar att förstöra inuiters kultur. Boken är också en självbiografisk berättelse om att växa upp som del av ett folk som utsatts för århundraden av kolonialt förtryck. Nils-Henrik Sikku är en av författarna till boken När jag var åtta år lämnade jag mitt hem och jag har ännu inte kommit tillbaka, som samlar vittnesbörd från de så kallade nomadskolor som var ett led i statens och kyrkans strävan att kolonialisera Sveriges samer. Tillsammans med ärkebiskop Antje Jackelén medverkar de i ett samtal om att tillhöra ett folk vars erfarenheter inte räknats och vars berättelser tystas.

Samtalsledare: Elisabeth Åsbrink, författare och journalist.

Språk: engelska

Arr Right Livelihood Foundation och Se människan/Svenska kyrkan

 

Solidaritet och tro

13.00–13.45   2016-09-23   Fr1300.12   Seminarium 45

Maria Küchen, Erika Hedenström, Kristian Lundberg, Göran Greider

Kristian Lundberg, Göran Greider och Maria Küchen har mycket gemensamt. Alla tre belyser frågor om utanförskap, rättvisa och solidaritet i sitt skrivande och tar aktivt del i samhällsdebatten. De värnar också om andlighetens plats i livet och samhället. Jesus har länge varit central i Kristian Lundbergs diktning. I sin nya bok Gud är inte ett främmande namn skriver han att människan blivit en ekonomisk formel och lyfter fram tron som en uppfordrande kraft till solidaritet och förändring. En syn på den kristna tron som i mycket delas av Maria Küchen, vars skrivande ständigt färgas av en andlig dimension, så också i aktuella Att flyga. Göran Greider har under senare år närmat sig andlighet, tro och kyrka, och Bibeln tycks numera som en ständig följeslagare. Möt dem i ett samtal kring samhällsengagemang, klassperspektiv, människovärde, andlighet och tro.

Samtalsledare: Erika Hedenström, kultursekreterare Svenska kyrkan.

Arr Libris förlag, Natur & Kultur, Studieförbundet Bilda och Svenska kyrkan/Se människan

 

FN och visselblåsaren som hamnade i kylan 

17.00–17.45   2016-09-23   Fr1700.11   Seminarium 45

Anders Kompass, Pierre Schori, KG Hammar, Britt-Marie Mattsson

Med FN-stadgan slår medlemsstaterna fast sin tro på de grundläggande mänskliga rättigheterna och lovar att göra det som krävs för att upprätthålla rättvisa. Men när svenske Anders Kompass, tidigare chef för fältarbetet vid FN:s kontor för mänskliga rättigheter, slog larm om att soldater på FN-uppdrag i Centralafrikanska Republiken begick sexuella övergrepp på barn blev han svartmålad och ombads lämna sitt uppdrag. Han är en av många som vittnar om att den som påtalar maktmissbruk och oegentligheter inom FN möter stort motstånd. Anders Kompass samtalar med tidigare FN-ambassadören Pierre Schori och ärkebiskop emeritus KG Hammar om hur FN lever upp till sina värderingar och om Dag Hammarskjöld som förebild för ledarskap och personlig integritet.

Samtalet leds av Britt-Marie Mattsson, journalist och författare.

Arr Se människan/Svenska kyrkan och Leopard förlag

 

Lördag 24 september 

Vem är påven? 

12.00–12.45   2016-09-24   Lö1200.5     Seminarium 45

Carl Otto Werkelid, Kristina Kappelin, Stefan Eklund, Carlos Luna

Franciskus I är andlig ledare för 1,2 miljarder katoliker. En av världens mäktigaste män – och en fascinerande människa. Många har säkert hört historierna om hur han bor i ett av Vatikanens enklaste rum, går klädd i sandaler och helst möter människor i ögonhöjd utan pompa och ståt. Hans ambition verkar vara att ge katolska kyrkan en mer öppen och liberal framtoning. Men vem är Franciskus egentligen, mannen som i höst gör det första påvebesöket i Sverige på nästan 30 år? Och vad vill han åstadkomma? Journalisten Kristina Kappelin, som har skrivit boken Påven som kom ner på jorden, samtalar med påvens ungdomsvän Carlos Luna och journalisten Carl Otto Werkelid.

Moderator: Stefan Eklund, chefredaktör Borås Tidning.

Arr Brombergs Bokförlag, Se människan/Svenska kyrkan, Newmaninstitutet och Signum

 

Från nunna till skildrare av det religiösa våldets historia – möt Karen Armstrong

14.00–14.45   2016-09-24   Lö1400.3    Seminarium 45

Karen Armstrong, Antje Jackelén

Som ung levde Karen Armstrong som nunna i en katolsk kommunitet, men hennes väg ledde bort från klosterlivet. Idag är hon internationellt känd som folkbildare på religionens område. Hennes författarskap handlar i hög grad om att sprida kunskaper som kan nyansera svartvita och förenklade bilder av vad olika religioner betytt genom historien och vad de betyder idag. I sin senaste bok, Med Gud på vår sida, skriver Armstrong om religiöst motiverat våld och vad det bottnar i. Karen Armstrong möter ärkebiskop Antje Jackelén i ett personligt samtal.

Språk: engelska

Arr Natur & Kultur och Se människan/Svenska kyrkan

 

Så blev Sverige svenskt

15.00–15.45   2016-09-24   Lö1500.5     Seminarium 45

Per Svensson, Herman Lindqvist, Caroline Krook

Skapandet av nationen och av den lutherska kyrkan i Sverige gick hand i hand. Så till den milda grad att när man i Sverige 1621 firade 100 år av reformation var det Gustav Vasa som stod i fokus, inte Martin Luther. Denna symbios mellan stat och kyrka har bidragit till att forma Sverige och mycket av det vi idag anser typiskt svenskt. Herman Lindqvist, aktuell med boken De vilda Vasarna – en våldsam historia, samtalar med biskop emerita Caroline Krook om hur det gick till när Sverige blev Sverige.

Moderator: Per Svensson, författare och kulturjournalist.

Arr Albert Bonniers förlag och Se människan/Svenska kyrkan

 

Söndag 25 september

Allas värld är alltid ny

11.00–12.00   2016-09-25   Sö1100.7     Seminarium 60 

Bob Hansson, Lotta Olsson, Elsie Johansson, Ludvig Lindelöf, Birgitta Mannerström-Molin

Här är allt för första gången/skrattet, gråten, fågelsången./

Här är dagen som ska gry./Allas värld är alltid ny.

Så skriver poeten och barnboksförfattaren Lotta Olsson i boken Mitt bland stjärnor. Den är en skapelseberättelse på vers som manar fram den förunderliga världen och oss människor mitt i den; levande, dödliga, samtidigt ensamma och ofrånkomligt förbundna med varandra. Om det utmanande och fantastiska med att vara människa handlar också Elsie Johanssons memoarer Riktiga Elsie och Bob Hanssons diktsamling Och grannsämjan är en långsam bödel. I gudstjänsten möter texterna ritens och bönens språk när författarna läser ur sina verk. Medverkar gör också Härlanda Diskant- och Flickkör med ett 40-tal ungdomar från årskurs 5 och uppåt under ledning av Birgitta Mannerström-Molin, körledare och sångpedagog i Härlanda församling, Göteborg. Gudstjänsten leds av Ludvig Lindelöf, präst i Svenska kyrkan.

Arr Se människan/Svenska kyrkan, Albert Bonniers förlag, Ordfront förlag och Lilla Piratförlaget

 

Våld i religionens namn 

13.00–13.45   2016-09-25   Sö1300.10   Seminarium 45

Karen Armstrong, Cecilia Uddén, Göran Rosenberg

Med mer eller mindre dagliga rapporter om krig och terror som utförs i olika religioners namn är det lätt att dra slutsatsen att religion som sådan leder till våld. Brittiska religionshistorikern Karen Armstrong menar i sin bok Med Gud på vår sida att det är en förenklad bild. Grundläggande mänskliga behov som längtan efter en uppgift, gemenskap och livsmening och äventyr spelar kanske en minst lika stor roll för den som söker sig till våldsbejakande religiösa organisationer. Karen Armstrong samtalar med journalisten och författaren Göran Rosenberg om det religiösa våldets rötter. Samtalet leds av Sveriges

Radios Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén.

Språk: engelska

Arr Natur & Kultur och Se människan/Svenska kyrkan

 

Tekniken och människans framtid

14.00–14.45   2016-09-25   Sö1400.5     Seminarium 45

Olle Häggström, Ulrika Björkstén, Mats Warstedt, Sara Blom

Kommer tekniken och naturvetenskapen att rädda oss? Nog kan vi förvänta oss att tillvaron fortsatt kommer att förändras med teknologins snabba utveckling. Teknikens potentiella fördelar är enorma, och riskerna är inte försumbara. Hur kan vi som mänsklighet använda tekniken till största möjliga fördel för oss själva och för planeten? Vad har vi att vänta oss av framtiden, och hur kan vi försäkra oss om att det finns en framtid? Om tekniken och människans framtid samtalar Olle Häggström, professor i matematisk statistik och författare till den aktuella boken Here Be Dragons, Ulrika Björkstén, chef på vetenskapsradion (Sveriges Radio) och Mats Warstedt, vd, RUAG Space AB.

Samtalsledare: Sara Blom, präst i Svenska kyrkan.

Arr Cusanus och Se människan/Svenska kyrkan