Foto: Johannes Frandsen/Ikon

Frågor och svar om drop in-vigsel

Här har vi samlat några vanliga frågor om drop in-vigsel. Om du inte hittar svar på din fråga kan du skicka den via ett formulär.

Vanliga frågor om drop in-vigsel. Här finns svaren!  

Får vem som helst gifta sig?

Ja, under förutsättning att ni har med giltiga intyg om hindersprövningen och giltiga id-handlingar. En av er måste vara medlem i Svenska kyrkan. Självklart gäller vigslarna både sam- och särkönade par. 

Hur ansöker vi om hindersprövning och hur lång tid tar det?

Det är Skatteverket som hanterar hindersprövning. Antingen kan ni gå in på Skatteverkets hemsida där all information (och blanketten) ni behöver finns. Eller så kan ni besöka ett av Skatteverkets kontor och skriva under blanketten direkt. Handläggningstiderna kan variera så ansök så snart som möjligt.

Behöver vi ringar?

Det enda ni egentligen behöver tänka på är att ha en ring, eftersom den har en roll i vigselgudstjänsten. Vigselringen, eller ringarna, är en sluten cirkel och det är en urgammal symbol för evighet och eviga förbund. Prästen läser en bön över ringen, eller ringarna, och brudparet håller gemensamt i den medan de uttalar sina löften till varandra. En ring kan vara av vilket material som helst.
Det finns ringar att låna i kyrkan om ni skulle ha glömt era hemma.   

Måste vi ha bröllopskläder?

Nej, ni får ha precis vilka kläder ni vill. Det viktigaste är att ni känner er bekväma i ert val. Det är er dag.

Måste vi ha bukett?

Många väljer att ha det men det är absolut inget måste. Känn efter vad som känns bäst för er.

Får vi ta med oss gäster?

Ja, självklart! 

Vad händer när vi kommer till kyrkan?

Först behöver ni registreras. När ni stiger innanför kyrkporten får ni en kölapp. Om det blir köbildning så väntar ni på er tur.
Kyrkobokföringsassistenten kollar era intyg, ID-handlingar och kyrkotillhörighet, eftersom minst en av er måste vara medlem i Svenska kyrkan. Vigseln kan inte genomföras om ni inte har med er intygen. Om ingen av er är medlemmar går det att ordna vid detta tillfälle. 

Vigselsamtal

Sedan är det dags att möta prästen för ett vigselsamtal, där ni bland annat pratar om vigselns betydelse och vilka psalmer och sånger ni vill ha under akten. Ni kan välja ingångsmusik, två psalmer, en solosång och utgångsmusik utifrån förvalda alternativ. Vigseln sker när vigselsamtalet är klart och kyrkan inte är upptagen av en annan vigsel.

Om det blir väntetid och ni vill vänta i kyrkan på er tur kommer det att finnas kaffe, te, mackor, saft, vatten och godis. Ingen kostnad. Det kommer även att finnas ett pysselbord för barn. 

Vilken musik kan vi välja?

Ni får välja musik utifrån förvalda alternativ. Det ni kan välja är ingångsmusik, två psalmer, en solosång och utgångsmusik. Läs och lyssna här: Musik under vigselakten
Förbered gärna era musikval i förväg.

Får vi ha med en egen solist?

Nej, tyvärr inte. För att den här dagen ska fungera rent praktiskt är det våra musiker som gäller. Vi kan lugna er med att de är fantastiskt duktiga!

Hur lång tid tar vigseln?

Den tar cirka 20-25 minuter.

Kan vi förboka en plats?

Nej. Och det är ju halva poängen med drop in. Bara kom!

Får vi välja präst?

Nej, under dagen arbetar tre präster utifrån ett fastlagt schema.

Får vi ha med någon som fotograferar i kyrkan?

Ja, det är fritt fram att ni har någon som fotograferar er vigsel.

Vad händer efter vigseln?

Efter vigseln får ni och era eventuella gäster fira den stora dagen med alkoholfritt bubbel, bröllopstårta, kaffe, te, saft. Det kostar inget. 

Fanns era frågor inte med? 

Om ni saknar svar på någon fråga, fyll i formuläret nedan eller ring församlingsexpeditionen, 0920-27 70 00.

Drop in-vigsel 4 juni 2022