Tjeckiska EPH (Energeticky a Prumyslovy Holding) är landets största värmeleverantör och näst största elleverantör. I koncernen ingår fler än 50 företag i energi- och gruvsektorn i Centraleuropa. Bolaget är också den ledande leverantören av rysk naturgas till EU.
I Tyskland äger EPH redan företaget Mibrag (Mitteldeutsche Braunkohlengesellschaft), Tysklands tredje största brunkolsoperatör efter RWE och Vattenfall med flera kolkraftverk och dagbrott för brunkol.
Brunkolsbrytningen i Tyskland skapar tusentals arbetstillfällen i områden med hög arbetslöshet – men är också kontroversiell. Nya dagbrott och utvidgning av gamla har tvingat fram rivningar av hela byar.
I Sverige håller Vänsterledaren Jonas Sjöstedt inte igen när han beskriver EPH.
– Man ger bort kolet till ett skurkföretag utan miljöansvar, säger han till TT.
Lokala miljögrupper i Cottbus, där Vattenfall har kolbrytning och kolkraftverk, uttrycker oro för EPH som en ny ägare.
– I Tjeckien finns det efter kommunismens fall lagar som förbjuder att kolgruvor utvidgas och byar förstörs. Nu ser det tjeckiska bolaget en chans att utvidga driften, sade René Schuster, representant för miljögruppen Grüne Liga, till SVT förra hösten.
I Vattenfallbudet har EPH gått ihop i ett konsortium med investmentbolaget PPF.
EPH:s vd Daniel Kretinsky och PPF:s ägare Petr Kellner – den senare Tjeckiens rikaste person med en uppskattad förmögenhet på över 10 miljarder dollar enligt Forbes – återfinns i de uppmärksammade Panamadokumenten. Båda har företag i skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna.