Tillvaratagna inventarier

Från den gamla kyrkan i Krokom har man bevarat intasiadörrarna och kyrkorgeln.

Intarsiadörrarna - med bibliska bilder i trämosaik - som flankerade altaret i gamla Krokoms kyrka, har nu fått en central plats i församlingssalen.
Insidan av dörrarna som tidigare flankerade altaret i Krokoms kyrka har nu blivit fondvägg i Strandsalen. Foto: Thorsten Stjärnered

 

Orgeln byggs upp med gemensamma krafter.
Efter att levererats av Orgelbyggarfirman Hammarbergs i Göteborg har piporgeln först funnits på orgelläktaren och sedan höger om altaret i Krokoms gamla kyrka. I nya kyrkan har orgeln fått en egen absid att rymmas i. Foto: Iréne Quarnberg.

I häftet "Något om Rödöns kyrka" berättar Leif Ericsson om Kyrksalen i Krokom, sidorna 112-117, om en grundlig renovering som gjordes 1955 i det f d bapistkapellet i gamla Krokom. Kyrkorådet engagerade då som konstnär Gunnar Torhamn, som redan på 1920-talet låtit tala om sig för hans utsmyckning av en rad kyrkor. Om honom har man sagt att den gammalbibliska fromheten väcktes till liv i hans konstnärskap för vilken stilla förtröstan och icke fruktan för straff och död är det centrala. Med all tydlighet framgår detta i hans utsökt vackra altarskaps intasiaarbeten. Insidan av dörrarna flankerade altaret och är försedda med sex bibliska motiv, trer på var dörr och utförda genom inläggningar av olikfärgade träslag. Enligt uppgift har inte mindre än ett 40-tal träslag använts för de vackra bilderna, vilka är av mycket hög konstnärlig klass.

Orgeln anskaffades vid samma restaurering och levererades av orgelbyggarfirman Hammarberg i Göteborg.