Mötesplatser

Vi sätter stort värde på god gemenskap. Här ges många tillfällen till spännande möten och sköna skratt.

Församlingshemmet på Apollonos 6, nära Syntagma

Öppettider: Måndagar 16.00 - 19.00 Tisdagar 10.00 - 19.00 Onsdagar 14.00 - 19.00 Torsdagar 14.00 - 19.00 Fredagar stängt Lördagar 09.30 - 14.00 Söndagar i samband med mässan.

Stick-café med basarverkstad

Sticka tillsammans med andra!

Sjung i vår kör

Vi är en liten, men naggande god, kyrkokör. Pauliina leder oss med säker hand. Du kanske vill vara med och sjunga?

Barn

Barnen har en självklar plats i församlingens liv.

En barnhand håller en glaskula som föreställer en jordglob.

Allt mellan himmel och jord på Onsdagskvällarna

Varje onsdagskväll händer det någonting. Vi börjar med en andakt kl. 19.00 och därefter övergår kvällen i en föreläsning/filmkväll/allsång/quiz evening eller något annat.

Bokklubben

Gruppen väljer en och samma bok som alla läser. Vi träffas ungefär var fjärde vecka.

Studiegrupp

Vi träffas varje tisdag kl. 17.00 för att fördjupa oss i något ämne. Vanligtvis har vi en bok att läsa under en hel termin. Vi har bl.a. studerat grekisk kyrklighet och teologi, grekiska filosofer, grekisk mytologi, grekisk nutida historia och bysantinsk historia.

Kyrklunch och Afternoon Tea

Varannan torsdag äter vi Kyrklunch kl. 14.00 och varannan torsdag dricker vi Afternoon tea kl. 16.00

Förmiddagskaffe

På tisdagarna serveras förmiddagskaffe / en enkel frukost 10.00 - 12.00.

Kyrkans bokbrunch

Varannan tisdag 11.00 samlas vi till bokbrunch. Vi lyssnar till ett utvalt avsnitt av någon radiopod eller ser på ett kort tv-program som behandlar något författarskap, ofta med författaren själv inbjuden eller med inbjudna gäster som berättar om ett författarskap. Samtidigt äter och dricker vi något. Därefter kan man förstås läsa en valfri bok av författaren hemmavid under den kommande veckan. Detta är ingen fast grupp och du behöver inte anmäla att du kommer.

Studiegruppen

Varje tisdag kl. 17.00 samlas studiegruppen. Gruppen väljer själv vad vi vill läsa och samtala om. Hittills har vi studerat grekisk kyrklighet genom att läsa boken Gud i Grekland, vi har läst de gamla klassiska grekiska filosoferna och fördjupat oss i grekisk mytologi och antikens gudar genom att studera Martin P Nilssons Olympen. Vi har ägnat många timmar med att studera Bysantinsk historia och kultur. Våra ledsagare har varit Alf Henriksson och Sture Linnér. Rowan Williams, förre ärkebiskopen av Canterbury, har varit vår ciceron i studiet av Paulus brev och Markusevangeliet. Kallistos Ware har varit vår guide till ortodox fromhet via boken The orthodox way. Marin Buber och hans bok Jag och Du har varit vår följeslagare under några veckor, vi har läst Dag Hammaskjölds Vägmärken, Roland Paulsens studie om oro och en bok om Glädje med Desmond Tutu och Dalai Lama. Det ser ut som att kommande bok är skriven av Sven-Erik Liedman. Välkommen att vara med.

Bokklubben

Bokgruppen har läst en och samma bok som vi samtalar om. Gruppen väljer själv vilken bok vi ska läsa. De böcker vi läst är t.ex. Kazantsakis Zorba, Kallifatides Ett nytt land utanför mitt fönster, Fioretos Halva solen, Papadiamantis Mörderskan och Vassilikos Z och Didó Sotirious Farväl Anatolien. Som du ser har vi hittills valt böcker med någon Greklandsanknytning.

Anmäl dig till kyrkoherden om du vill vara med. Pandemiåren har gjort att bokklubben inte ännu har kommit igång ännu. Så fort det finns ett intresse, drar vi igång den.

Kyrklunch och Afternoon Tea

Torsdagar går i matens tecken. Varannan vecka serverar Birgitta en härligt lunch kl. 14.00 och varannan torsdag är det Afternoon Tea med bl.a. nybakta scones kl. 16.00. Vissa torsdagar har vi gästkockar. Meysam och Reswana har lagat god iransk och afghanistansk mat. Om du vill vara gästkock och laga mat någon torsdag, anmäl dig till Birgitta.

Du behöver inte anmäla dig för att äta mat, men det är ändå bra om du meddelar att du ska komma.

Anhöriggrupp

På torsdagarna kl. 17.00 pratar vi om sådant som tynger oss. Vi kan förstås prata om sådant när som helst när vi träffas - och det gör vi också - men nu viker vi en särskild stund för detta. Vi fokuserar framförallt på sorg och vår oro för våra nära och kära. Drop-in: du behöver inte anmäla dig, kom närhelst det passar dig.