Ekumenisk körhelg i Karlslunda 23 januari 2016

Nyhet Publicerad Ändrad

I januari stod Karlslunda kyrka värd för ett stort årligt återkommande evenemang, nämligen den ekumeniska körhelgen, ett samarbete mellan Kalmars Ekumeniska råd, Ekumeniska körkommittén, Bilda och Sensus studieförbund samt Karlslunda-Mortorps församling.

Vad handlar detta om? Jo, som en del i den internationella Böneveckan för kristen enhet som firas varje år i januari samtidigt i 75 länder, samlas körsångare från alla möjliga kristna församlingar för att tillsammans lovsjunga och uppleva glädje och inspiration!

I vår trakt är det Kalmar kommun och Ölands alla kristna samfund som inbjuds, och inte bara körsångare, utan vem som helst kan vara med vid detta tillfälle och sjunga.

Det har arrangerats i 30 år i Kalmartrakten, med undantag från förra året, 2015, då det av olika anledningar inte blev av. Men i år ville man tänka nytt, och inte bara hålla sig i Kalmars direkta närhet, t.ex. var det de två senaste gångerna i den nybyggda Lorensbergskyrkan (Pingstkyrkan i Kalmar), utan man ville gå lite längre ut i kommunen, och valet föll på Karlslunda kyrka.

Eftersom körerna vanligtvis har bestått av upp till 150 körsångare var vi lite oroliga om alla skulle få plats i koret, plus kompbandet. Vi var beredda att ha två omgångar efter varandra samma kväll om väldigt många ville vara med. Men det visade sig att antalet sångare blev ”bara ” 92 st. och vi fick alla plats, med god vilja och praktiskt tänkande vaktmästare!

Årets körledare var inbjudna från Göteborg – Urban Ringbäck och hans fru Carina – Urban är ett känt namn för oss som arbetar med kyrkomusik, han har komponerat massor med sånger och musikaler. Som pastor och föreståndare i Smyrnakyrkan i Göteborg får han utlopp för sina förmågor som förkunnare, låtskrivare och musiker!

Jag tror att alla verkligen kände Urban och Carinas engagemang och naturlighet, det var från början till slut (fredag kväll - lördag kväll) en härlig avslappnad stämning. Relativt enkla och medryckande sånger som Urban själv hade skrivit, vi fick helproffsigt komp till av ett gäng killar från Lorensbergskyrkan/ Vasakyrkan i Kalmar, och Niclas Åhman spelade flöjt och sjöng solo. Många präster från olika kyrkor var närvarande vid den stora sånghögtiden på lördagskvällen, som samlade 254 personer.

En heldag med nästan 100 deltagare kräver ju också ”lekamlig spis” och som tur hade vi fått hjälp med mat- och kaffeserveringen under hela dagen, av Carina och Inger, riktiga proffs!

Ett stort tack till alla frivilliga medhjälpare och glada körsångare som förgyllde dagen!

Kerstin Karlsson, kantor