Sommargruppens resa till Berlin 1 augusti 2015

Nyhet Publicerad Ändrad

Vi reste tillsammans med Sommarkonfirmanderna i år till Berlin. Det blev en rolig resa med olika upplevelser och besök. Vi började med en riktig tuff promenad över hela Berlin, en stadsvandring där vi fick lov att upptäcka olika historiska platser och minnesplatser tillsammans.

Hela Berlinresan var som en fartfylld historielektion, där vi faktiskt fick stå på platsen vi fick lära oss om. Vår guide Jessica målade upp starka bilder om Berlins historia, om Andra världskriget och kalla kriget. Vi besökte det Judiska minnesmärket över Förintelsen, promenerade igenom Brandenburger Tor, fikade vid Alexanderplatz och åt frukost i Hackser Markt. Vi fick tid att uppleva Berliner Zoo och strosa runt och känna på staden.

Vi snubblade över snubbelstenar och fick veta om deras betydelse. En dag besökte vi koncentrationslägret Sachenhaus utanför Berlin. Där fick vi veta mer om vad som hände där, vilka fångarna var, vilka som överlevde och hur deras liv i lägret såg ut. Resan till Berlin handlade på många sätt om en del av mänsklighetens mörkaste historia, men också där fick vi lära oss om ljusglimtarna under denna mörka tid. Vi måste våga lära oss om, och tala om vår mörka historia, för att inte riskera att upprepa den igen.

En dag reste vi på kyrksafari och fick uppleva både Berliner Dom, Kaiser-Wilhelm Gedächtniskirche och Svenska kyrkan i Berlin (SKUT).

Resan vi gjorde tillsammans blev ett fantastiskt minne och avslutning på konfirmationstiden. När vi kom hem, avslutade vi det hela med en härlig konfirmationsgudstjänst i Ljungby kyrka.