Nattvandrare Inga och Björg
Foto: Arkiv

Änglar i natten

Nyhet Publicerad Ändrad

”Ni är änglar, livräddare, hjältar” är några kommentarer från de ungdomar som fått vatten och ett ord i natten av nattvandrarna vid kyrkbänken i Ayia Napa.

Under åtta veckor varje sommar sedan 2010 finns Skandinaviska kyrkan på plats i barkvarteren med hjälp av volontärer från Sverige och Norge. Syftet med Nattvandring är att finnas för våra nordiska ungdomar i en tuff miljö. Ursprungsidén kommer från Visby stift, som också stöder oss med rekrytering och ekonomiskt. Alla vet att ungdomar kommer till Ayia Napa för att festa.

Kyrkan finns på plats för att stödja, lyssna, samtala och plåstra om både kropp och själ. Vi är inte bland ungdomarna för att moralisera, döma eller skuldbelägga.
”Kyrkbänken” är en av få spritfria platser dit ungdomar kan komma för samtal, tröst och gemenskap. En trygg plats dit ungdomarna alltid kan återkomma natt efter natt mellan kl. 23.00 och 04.00.

Delar ut vatten

Vi delar ut vatten och för en dialog om frågor och funderingar som berör ungdomen. Vi samtalar om existentiella frågor på ungdomarnas initiativ. Det är många frågor som kommer upp till ytan under en vistelse i Ayia Napa. Samtalen handlar ofta om tron, framtiden, relationer. Inga frågor är främmande.

Vi delar ut vatten av flera skäl. Dels är det varmt på natten och ungdomarna behöver dricka mycket och dels behöver ungdomarna vatten mellan alla ”shots” och alla drinkar de blir erbjudna på många ställen inom partyområdet.

Kyrkans närvaro uppskattas mycket av både ungdomarna själva, oroliga föräldrar, den lokala polismyndigheten och Ayia Napa kommun.

Årets nattvandring pågår 21 maj – 4 juni och 10 juli – 20 augusti.

Är du intresserad av att vara med nattvandrarna någon natt eller del av natt så hör av dig till vår diakon eva.e.berglund@svenskakyrkan.se