Bringetofta kyrkogård

har liksom kyrkan medeltida ursprung

Bringetofta kyrkogård har liksom kyrkan medeltida ursprung.

Kyrkogården består av en gammal del kring kyrkan och en ny, något lägre liggande del i öster. Båda delarna omges av var sin kallmur och trädkrans. Den gamla kyrkogården har en tydlig struktur från förra sekelskiftet med enskilda, s.k. köpegravar längs gångarna samt kyrkogårdsmuren och allmänna linjegravar inne i kvarteren.  

Den nya kyrkogården anlades 1953 och har en tidtypisk efterkrigstida karaktär med rader av jämna låga gravstenar i gräskvarter. Kyrkogården har kontinuerligt förändrats och moderniserats. En stor del av gravarna från förra sekelskiftet och tiden fram till 1950 har haft grusbädd och häckinramning, av vilket idag inget kvarstår. 

I oktober 2010 togs ett nytt gravskick i bruk i form av en askgravplats.

Källa: Jönköpings läns museum Byggnadsvårdsrapport 2007:91

 

Foto: Pernilla Käller

Askgravplats

Askgravplatsen på Bringetofta kyrkogård togs i bruk i oktober 2010 och är ett alternativ till minneslunden för dem som önskar en skötselfri gravplats, men som inte är anonym.

I varje gravplats finns det plats för två urnor. 

Anhöriga får närvara vid gravsättningen.

En avgift för den kollektiva skötseln tas ut vid varje gravsättning. I avgiften ingår en namnskylt och en liten gravlykta. Avgiften är 6000 kr vid första gravsättningen och en reducerad avgift vid andra gravsättningen. 
När avgiften är betald fästs en namnplatta på stenen.

På askgravplatsen får lösa snittblommor i vas samt en mindre gravlykta placeras. Övrig smyckning är inte tillåten. 

 

 

 

Foto: Pernilla Käller