Foto: Sven-Erik Falk

Skara och Bayern skrev avtal om fortsatt vänskap

Det var två mycket glada biskopar som på söndagen skrev på ett samarbetsavtal mellan Skara och Bayern.

Ceremonin ägde rum i Skara domkyrka och bekräftade att kyrkorna i de båda regionerna fortsätter vara vänstift.
   – Det här avtalet handlar främst om att vi har utbyte med varandra och att vi lär av varandra. Det är mycket värdefullt, sade Skarabiskopen Åke Bonnier i en kommentar till avtalet.
   Susanne Breit Kessler som är biskop i München var också entusiastisk över samarbetet.
– Jag upplever vår gemenskap som upplyftande, och fylld av ande och livsgjädje, sade hon bland annat i sin predikan.
  Inramningen till undertecknandet var också glädjefylld och smått pampig. Påskrifterna skedde inom ramen för söndagens gudstjänst, där psalmerna klingade med understöd av en blåsarensemble. Sångvalet hade skett med de tyska gästerna i åtanke. Därför fick Luthers psalm Vår Gud är oss en väldig borg inleda gudstjänsten.

Abba och allvar
Sång och glädje var också temat för predikan som hölls av Susanne Breit Kessler. Hon utgick från rubriken ”Sjung till Guds ära”, som är den tyska kyrkans tema för söndagen. Det blev en hel del hänvisningar till svenska förhållanden och såväl filmen ”Såsom i himmelen” och Abba-musik nämndes. Men det fanns också rum för allvar.
– För att uppnå harmoni krävs eftertänksamhet av oss i Sverige och Bayern, precis som över hela världen. Det behövs bättre levnadsförhållanden för dem som lider materiell och själslig nöd. Vår tro är ingen lättvindig dans på rosor, genomsyrat av lite fred, lite kärlek och nutidens ytliga ”Get happy” – ”Bli lycklig”, sade hon.

Besök i fyra dagar
Gudstjänsten och påskriften av avtalet med Skara stift avslutade en fyra dagars vistelse i Sverige för den tyska biskopen och tre andra medarbetare från Evangeliskt-Lutherska kyrkan i Bayern.
   Under dessa dagar har de fått lära känna Skara stift. Bland annat har man gjort besök i ett par församlingar och på stiftsgårdarna Lilleskog och Flämslätt. Man har också haft en överläggning med biskop Åke Bonnier och medarbetare vid stiftskansliet i Skara.

Här förbereds påskriften av Heinz Dunkenberger-Kellerman, Susanne Breit Kessler, Göran Rask, Elinor Johansson, Heike Davidson och Maike Goldhahnn Foto: Sven-Erik Falk