Diakoni i Södra Vedbo pastorat

En hjälpande hand, ett lyssnande öra, en hjälp i nöden.

Diakoni är kyrkans sociala arbete. Det är i regel per­sonal som samordnar arbetet, ofta tillsammans med ideella i församlingarna. Hur vi gör detta ser olika ut, men att skapa mötesplatser så att människor bryter isolering och utanförskap är vanligt. 

I vårt pastorat sker detta genom till exempel syfören­ingar, gemenskapsträffar, café, promenadgrupp, mat- och pratgrupp, språkcafé, soppluncher. Vi uppmärksammar de äldre som fyller år och besöker äldreboenden. Ibland gör vi hembesök och ofta är vi medföljare till olika myndigheter som stöd. Familjer och enskilda som behöver stöd både i sina relationer och med budgetplanering är också vår arbetsuppgift. Vi samverkar med socialtjänst och vill stödja genom att ge hjälp till självhjälp. 

"Till oss kan du, oavsett ålder, komma för att prata om allt. Vi har tystnadsplikt, är kostnadsfria och för inga journaler."

Vi möter också många i enskilda samtal kring det som är svårt och utmanande i livet. Det kan handla om förluster av olika slag eller identitetssökande och ibland om andliga och existentiella frågor. Det finns inga åldersgränser i det diakonala arbetet. Vi är medvandrare en bit på vägen. Till oss kan du, oavsett ålder, komma för att prata om allt. Vi har tystnadsplikt, är kostnadsfria och för inga journaler. På sjukhuset finns en diakon som möter både personal och patienter i samtal och grupper. 

För dig som mist en anhörig har vi Leva vidare-grupper. Där ger gruppen stöd till dig kring det som är din sorg. Under Allhelgonahelgen då vi minns våra döda finns diakoner och präster tillgängliga för kontakt på våra kyrkogårdar. 

Vuxenverksamhet

God mat och kaffe, musik, gemenskap och andakt. Välkommen till vår verksamhet för vuxna.

Luncher

Här hittar du information om våra församlingsluncher.

Att leva vidare

Att förlora någon nära är ett hårt slag. Att få dela tankar och känslor med andra som är i samma situation kan göra sorgen lättare att bära.

Sinnesrogudstjänster

Välkommen till en stilla stund med mycket sång och musik, ljuständning och bön. Sinnesrogudstjänster i Eksjö kyrka kl 18:00 våren 2024 är planerade 23 januari, 20 februari, 19 mars, 17 april, 28 maj.

Närbild på en person som stickar med gult och blått garn.

Syföreningar i Södra Vedbo pastorat

Välkommen att vara med i syföreningen i din församling. Här hittar du tid och plats för syföreningarnas träffar.

Gudstjänster på äldreboenden

Vi håller regelbundet gudstjänster och andakter på äldreboenden.

Sjukhuskyrkan

Sjukhuskyrkan vid Höglandssjukhuset i Eksjö är ekumenisk, där Svenska kyrkan och de olika frikyrkorna samarbetar. Vi finns för dig som är patient, närstående eller personal. Vi förmedlar även kontakt med företrädare för annat trossamfund eller religion.

Behöver du någon att prata med?

Dela din oro med en medmänniska. Kontaktuppgifter till diakonipersonal och Jourhavande präst mm finner du här.

Vi jobbar med diakoni i Södra Vedbo pastorat

Matkassar i bil

Stöd en medmänniska i din närhet

Du som har möjlighet att hjälpa en medmänniska är varmt välkommen att ge en gåva till vårt diakonala arbete i pastoratet. Märk din gåva med ”Gåva diakoni” Swish 123 318 63 92 Bankgiro 473-2392

Ett rött hjärta på ett snöre mot en vit bakgrund.

Vad är diakoni?

Våra medarbetare berättar om arbetsuppgifter inom diakoni. Om att skapa mötesplatser för att bryta isolering och ensamhet, att mötas i enskilda samtal och att ge stöd och hjälp till självhjälp.

Diakon i Svenska kyrkan

Diakonens uppgift är att vara en röst åt de utsatta, att inspirera alla oss församlingsbor att bry oss om våra medmänniskor. Genom samtal och bön hjälper diakonen människor att bearbeta kriser, lösa problem och konflikter eller ge andlig vägledning. För diakonen är det alltid människan, hennes behov och längtan, som står i centrum – oberoende av personliga förutsättningar eller tro. Diakonen känner du igen på den gröna skjortan, eller på halsbandet med ett kors och en duva som är diakonernas signum.