Foto: ecemada /Flickr

Uppståndelse och firande

Nyhet Publicerad

Varje månad skriver någon av Svenska kyrkan i Bodens präster i Boden Gratistidning. Denna gång är det Magnus Lindh som delar med sig av sina tankar kring uppståndelse.

Första söndagen i april var det stor uppståndelse och glädje här i Boden, då
våra handbollsdamer gick upp i elitserien. Med stor spänning följde jag sändningen på webbradion från kvalmatchen, då de vann borta över Önnered med uddamålet. Detta innebär att Boden blir det första
Norrlandslaget att spela i elitserien, sedan laget från min hemstad Skellefteå åkte ur högsta serien 1988.

Dagen efter var det stort firande på Medborgarplatsen i Boden då folket hyllade det segrande laget. Vi fortsätter nu att glädjas över denna seger tills elitserien drar igång igen.

Söndagen före, på påskdagen, var det stor uppståndelse och glädje också i kyrkan världen över. Under fastetiden, de fyrtio dagarna före påsk, begrundade vi Jesu väg till korset och många fastade på olika sätt.
Vi kan likna fastan med en tid av träning och kval.

Fastetidens allvar byttes till fest och glädje på påskdagen, då vi firade Jesu
uppståndelse från det döda. Vi hyllade Jesus, som genom sin död och
uppståndelse vann seger över döden och mörkrets makter.

Fast egentligen är varje söndag en dag då vi firar Jesu uppståndelse. Anledningen till att vi firar gudstjänst på den dagen är därför att Jesus uppstod på en söndag.

Påskdagen följs sedan av påsktiden, som vi nu är inne i. Under den tiden fortsätter vi, att under fyrtio dagar fira Jesu uppståndelse, ända fram till Kristi himmelsfärdsdag.

Påsktiden präglas av glädjen över Jesu seger över döden och över att han har lovat att vara med oss alla dagar till tidens slut.

Livet är inte alltid lätt, men vi bärs av tron på att Jesus lever och är med oss. Vi sörjer när någon dör, men samtidigt tröstas vi av hoppet om att det finns en uppståndelse från det döda.

Vi sjunger med orden i en av påskens psalmer om uppståndelsens seger och hopp:

"Här var mellan ljuset och mörkret en strid.
Dock segrade ljuset för evig tid.
Nedstörtade är döden och tron står opp
bland jordiska öden med himmelskt hopp."

Vid pennan

Magnus Lindh, präst i Svenska kyrkan i Boden