Ibrahim Karaman, Ali Husseini och Hasan Safiah har varit på cirkus flera gånger i sina hemländer.
Foto: Andrea Kollmann

Cirkus välkommet avbrott för nyanlända barn och ungdomar

Nyhet Publicerad Ändrad

Trelleborgs församling bjöd in ensamkommande barn och flyktingfamiljer med barn på cirkusföreställning. Intresset var stort och det kom ett hundratal personer.

- Kamel? Det heter det ju på arabiska också, säger Ibrahim Karaman och Hasan Safiah, glatt över igenkänningen. Båda pojkarna är från Syrien och är på cirkusföreställning tillsammans med kompisen Ali Husseini från Afghanistan.

Det är församlingen i Trelleborg med diakon Britt-Mari Larsson i spetsen som sett till att ett hundratal ensamkommande barn och flyktingfamiljer med barn ska få en trevlig kväll.

‒ Vi tänkte att de behöver något roligt, att få skratta och ha roligt en stund. De tillbringar så mycket tid av väntan och ovisshet och jag tror det är en jättesvår tillvaro för dem med all anspänning och oro. Man vill göra något men språket är ett hinder. Då tänkte vi på cirkus. Det är ett språk som alla förstår, säger diakon Britt-Mari Larsson.

Trycket på biljetterna till cirkusen har varit stort. Under dagen har det blivit ett par återbud på grund av att några ensamkommande barn fått placering och flyttat, flera nya har ringt under dagen och frågat om det finns plats för dem. Församlingen har bokat bussar från Trelleborgs församlingshem och från förläggningen i Klagstorp och stämningsläget är högt och glatt när alla tar plats i det stora blåa tältet trots att det är ganska kallt där inne. Barnen har självlysande pinnar i händerna som de viftar med i tältmörkret.

Orkestern drar igång och artisterna paraderar med flaggor innan föreställningen tar fart. Hästar, pudlar som kör bil, kameler, alpackor, två jättestora oxar och färggranna papegojor som hissar flaggan drar ner applåder och tjorop. Akrobater som hänger i håret och i tyg får extra uppskattning, liksom mannen som cyklar bak och fram och med förbundna ögon.

Laddar förråden inför sommaren
‒ Jag har aldrig varit på cirkus förr. Det roligaste var hästarna och de andra djuren, säger sextonåriga Asmait Mukur från Eritrea. Hon har nyligen fått sitt permanenta uppehållstillstånd och väntar nu på pass innan hon kan flytta till egen bostad i Trelleborg.

Trelleborgs församling har jobbat för högtryck under lång tid eftersom kommunen tagit emot många flyktingar fram tills de nya asylreglerna infördes.

‒ Nu är det mycket lugnare men vi räknar med en rush till sommaren. Fortfarande kommer folk varje dag för att prata över en kopp kaffe och för kläder men inte lika många, eftersom de flesta idag placeras på transitboenden utanför staden. Inför sommaren jobbar vi på beredskapen och laddar förråden för att vara beredda. Trelleborgsborna har varit och är fortfaranda otroligt generösa, de har verkligen tagit ett stort ansvar. Senast häromdagen ringde en man för att lämna in fem säckar med helt nya Nikeskor, en annan hade vårjackor som passar bra nu, säger Britt-Mari Larsson.

Efter föreställningen väntar bussarna utanför. Ett par mindre barn har somnat i sina föräldrars armar. Det har varit en bra kväll där minnesbanken har fyllts på med några timmars glitter och skoj.

Andrea Kollmann
andrea.kollmann@svenskakyrkan.se

Varför engagerar sig Svenska kyrkan i flyktingfrågan?

När Svenska kyrkan engagerar sig för den människa som flytt från svåra omständigheter och för att den som kommit till Sverige ska få en verklig chans att bli en del av det svenska samhället så är det ett uttryck för kärleken till medmänniskan, nästan.

Kyrkan betyder trygghet för familjen.

Familjen gick under jorden efter avslag

Fabio och Ariana och deras två barn är en av många familjer som lever papperslösa i Sverige. Vi träffar dem i en av Svenska kyrkan Malmös många kyrkor. "Kyrkan är vårt första hus", säger de.

"Flyktingfrågan är en politisk fråga - människor på flykt är det inte"

"Det är viktigt att inte blanda samman politiska lösningar med hjälpen till den som står på vår tröskel," skriver biskop Johan Tyrberg i ett debattinlägg i Sydsvenskan.

Biskoparna på DN Debatt: Splittra inte familjer

Jesu budskap var för sin tid radikalt. Han lyfte fram barnen som ett föredöme och synliggjorde dem. Därför vädjar vi till riksdagens majoritet att ompröva sina ställningstaganden om möjligheten att få uppehållstillstånd och rösta så att barnens intressen säkerställs, skriver Svenska kyrkans 14 biskopar.

Supportteamet Migration i Lunds stift

Supportteamet Migration samordnar och informerar om arbetet med asylsökande och flyktingar i Lunds stift.