Jesper Ödemark BUFF
Foto: Maria Lundström

"Film är en stimulerande ingång till samtal"

Nyhet Publicerad Ändrad

Jesper Ödemark, församlingspedagog i Värby församling, hade lyckan att få se på film non-stop på årets upplaga av BUFF, Barn- och ungdomsfilmfestivalen i Malmö.

Varför BUFF?
– Det är en fantastisk möjlighet att se film. Många av filmerna går inte att se någon annanstans. De är också valda med omsorg med målgruppen barn, unga och vuxna som jobbar med barn för ögonen. Och det är filmer från hela världen som visas. Detta är tredje gången jag är här. Denna gång hann jag se åtta långfilmer. Kvaliten är genomgående mycket hög. Tre av dem tyckte jag var extra bra: The New Kid, Mina Walking och Sonita.

Varför tycker du att BUFF är viktig?
– Unga generellt tilltalas av film och rörliga bilder. Att läsa en text är ett större steg för många. De är vana vid att publicera sig själva på youtube och ”tänker” bild - både stillbilder och rörliga bilder.

– Att se film tillsammans med unga gör att det blir naturligt att tala på djupet, även om allvarliga saker. Sedan hör film och musik hör ihop och musik är stort för unga.

Varför filmentusiast?
– Jag har alltid varit intresserad av berättelser. Jämfört med böcker så är att se på film en mer koncentrerad upplevelse. Det är ofta avslutade berättelser. Man "serveras" personer och miljöer som man måste förhålla sig till. Och sedan är det något visst med att släcka ner och gå in i biomörkret.

Du har startat en filmklubb i församlingen. Berätta!
– Den har funnit i 2,5 år och är öppen för tonåringar och uppåt. De flesta som deltar är äldre men några tonåringar kommer. Film är en mycket stimulerande ingång till samtal. Deltagarna styr. Det är tacksamt.

– Vi ser på drama, lite smalare filmer och mycket europeiskt. Senast såg vi Still Life, en brittisk film som handlar mycket om döden och värdigheten inför döden. Den kan jag varmt rekommendera!

Bästa tipset om man vill jobba med film i församlingen?
– Det allra viktigaste är att man själv har ett filmintresse. Metoden Tala film, tala liv är ett bra sätt att närma sig att samtala om filmer. Metoden gör tröskeln låg.

Har du någon favoritfilm?
– Ja, det är 2001 – Ett rymdäventyr av Stanley Kubrick. Jag uppskattar filmer som lyfter både möjligheter och risker, rädsla respektive fascination inför tekniken.

Maria Lundström
maria.c.lundstrom@svenskakyrkan.se

Värby församling ligger i Skåne och innefattar Klågerup och Bara med omnejd.

En av dagarna under filmfestivalsveckan samlades Lunds stifts kontraktskonsulenter för konfirmander och unga. De delades upp i två grupper för att se på två av de filmer som deltog i tävlan till ungdomsfilmpriset.

Efteråt samlades de för att samtala om filmerna enligt metoden Tala film, tala liv som är utarbetad av Studieförbundet Sensus.