En liten bebis blir döpt. En kvinnlig präst håller sin hand på hans huvud.
Foto: Magnus Aronson /Ikon

Dop

Dopet är en högtid som är förknippad med stor glädje och är öppet för alla, för små barn såväl som för vuxna. Det är en helig handling som innebär att den som döps blir en del av ett större sammanhang; en världsvid kristen gemenskap och en del av Guds stora familj.

Du behöver inte prestera något eller vara på något speciellt sätt för att ta emot dopet. Dopet innebär att få leva i förlåtelse, och vara välsignad. Det finns ingen övre eller nedre åldersgräns och det är aldrig för sent för att döpas.

Boka dop

Så här bokar du dop i Slaka-Nykils pastorat.

Ett dop i en kyrka. En kvinna och hennes man står bredvid prästen som håller barnet i famnen.

Så här går en dopgudstjänst till

Dopet kan var en del i församlingens söndagsgudstjänst eller utformas som en egen gudstjänst.

En kvinna häller vatten i en dopfunt från en silvrig kanna.

Frågor och svar om dop

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna om dop.

En liten pojke i vit skjorta och grön fluga doppar sina fingrar i dopfuntens vatten.

Planera ett dop

I kyrkan är dopet alltid glädje och fest. Det kan göras enkelt, med få förberedelser om man vill eller som en fest med släkt och vänner samlade.

Det är aldrig för sent att döpas

Säg dop och många tänker kanske på en liten bebis i lång dopklänning och en förälder eller fadder som häller upp dopvattnet i närvaro av släkt och vänner. Men så behöver det inte alltid vara. Det kan också vara en dopkandidat som passerat 35 år, en dotter på sex år som häller upp dopvattnet åt sin mamma och bara en handfull personer närvarande. ”Det är aldrig försent” säger Sophie Bergström som döptes i Skeda kyrka.