Diakonen Mats Jirefalk har Diakonicentralen i Lund som sin bas.
Foto: Maria Lundström

Eldsjäl och diakon som brinner för att hjälpa utsatta

Nyhet Publicerad Ändrad

"Nomineringen är ett pris i sig. Det är hedervärt. Jag känner mig som en vinnare", berättar Mats Jirefalk.

Mats, som var en av de nominerade till årets Faktumpris, är sedan 2005 diakon på Diakonicentralen i Lund. I förra veckan reste han till Göteborg för att vara med på gatutidningen Faktums gala.

Motiveringen lyder: "Mats är en varm eldsjäl som på sitt personliga vis arbetar för att hjälpa utsatta. Hans närvaro och erfarenhet har gjort honom oerhört populär hos Faktumförsäljarna i Skåne."

– Det var en fin kväll på Stora teatern. Det här lyfter oss som jobbar som motkraft. Jag är väldigt glad för att detta ofta osynliga arbete i det tysta visas uppmärksamhet.

Tidningsförsäljning ett steg på vägen

Mats insatser för Faktumförsäljarna gör han helt ideellt. I Lund finns det just nu ett tiotal försäljare men antalet ökar. Många av dem är eu-migranter som säljer tidningar hellre än att tigga. Genom tidningsförsäljningen lär de sig också lite svenska. Det är ett steg på vägen och ett annat sätt att försörja sig. 

– Läget är jättetufft överlag för eu-migranterna. Den hjälp de får skiljer sig mycket från kommun till kommun. Det är inte rimligt. Nu har man börjat styra upp eu-migrantfrågan från Regeringens och Socialstyrelsens håll så att alla ska kunna falla tillbaka på samma lag. Vi måste hitta långsiktiga lösningar.

I Lund försöker man erbjuda tak över huvudet under den kalla årstiden. På Diakonicentralen erbjuds frukost, rena kläder, hjälp med sjukvård och kontakter med myndigheter.

– Vi försöker att ge hopp och kärlek till dem som saknar det. Och att få igång en dialog. Vi välkomnar alla, även drogpåverkade. De vi möter är en grupp människor som straffats på många olika sätt.

Lätt att hamna utanför

Det är så lätt att hamna utanför och att bli osynliggjord, menar Mats. Det kan räcka med att förlora jobbet, drabbas av sjukdom eller skilsmässa. En skuld på 200 kronor kan växa snabbt och bli 2 000 kr på en månad.

Ett besök på Diakonicentralen bär syn för sägen. Det är en brokig skara människor som sitter runt borden och värmer sig med kaffe och snack. Svenska blandas med rumänska. Skratten är många men också blickar fyllda av sorg eller tomhet.

Mats engagemang i hemlöshetsfrågor började redan när han som 18-åring besökte Länkarna med sin kör.

– Jag stannade kvar för att prata med alkoholisterna. Jag fortsatte mina besök. Innan jag blev diakon började jag att läsa till präst. Jag har alltid brunnit för utsatta människor, förklarar Mats.

Maria Lundström

Konferencierer Klara Zimmergren och Emma Knyckare.
Konferencierer Klara Zimmergren och Emma Knyckare.

Om tidningen faktum

Faktum, som funnits i femton år, är Sveriges största gatutidning med 140 000 läsare. Förra året var Diakonicentralen i Lund nominerad till Faktumpriset, i år Mats Jirefalk specifikt. Priset 2016 gick till Gatutidningsförsäljarnas förening i Skåne.