Glada miner på sportlovskul. Barnen Tilde och Tella med kompisar träffade biskop Johan.
Foto: Maria Lundström

Barn, biskop, ballonger och bus: Sportlovskul fyllde Lund

Nyhet Publicerad Ändrad

Samtal med biskopen om rätten till mat, mycket sång, lite trolleri, guidning och mässa i Lunds domkyrka. Det fick 240 barn och ledare stiftet runt vara med om på sportlovet.

Sportlovskul lockade många! En hel massa lediga barn med ledare och tjugo medverkande kom samman för att uppleva en festlig förmiddag fylld med både lekar och lärdom.  

Barnen delades upp i grupper och gick runt på fyra olika stationer. I ett rum fyllt med färgglada ballonger som representerade världens kontinenter väntade biskop Johan Tyrberg för att tala om frågan om allas rätt till mat och den pågående fastekampanjen Maträtten.

Olika antal päron och bananer delades ut beroende på vid vilken ballong man satt. En diskussion följde om hur planetens resurser är fördelade. Sedan uppmanades barnen att dela med sig av frukterna till varandra.

– Om fler hade gjort som ni så hade maten räckt till alla, sa biskop Johan. 

Nyfikna barn fick möjlighet att avslutningsvis ställa frågor till Johan. Vad gör en biskop? Varför heter det domkyrka? löd spörsmålen följt av: Är det roligt att vara biskop?

– Ja, det är roligt. Till exempel är det roligt att få vara här med er, svarade Johan.

Det var ömsesidigt - för det tyckte även barnen.

– Det är jättekul att träffa biskopen och att få göra så många skojiga saker tillsammans, sa Tilde från Höganäs, omgiven av två kompisar som också gjorde tummen upp.

I domkyrkan fick barnen gå på upptäcktsfärd och bland annat hälsa på hos jätten Finn i kryptan, se på det astronomiska uret och lära sig mer om nattvarden.

Dagen avslutades med en mässa fylld av mycket rörelse och musik.

Sportlovskul är en tradition. Sedan 2012 bjuder Lunds stift och Lunds domkyrkoförsamling in barn till aktiviteter under en förmiddag i vecka 8.

Maria Lundström
maria.c.lundstrom@svenskakyrkan.se

Biskop Johan fick många frågor om hur det är att vara biskop.
Foto: Maria Lundström