Författarträffar

Vi tackar för en uppskattad vårsäsong och återkommer med nästa författarträff den 26 september

-----------------------------------------------------------

TIDIGARE FÖRFATTARTRÄFFAR 

------------------------------------------------------------

Tack Jonas Bonnier!

För att du kom till Svenska kyrkan den 18 april 2024 och bjöd så mycket på dig själv när du med stort engagemang berättade hur det kom sig att du började skriva böcker samt film- och tv manus. Om möten med filmproducenter i Hollywood, hur det känns att bli refuserad och hur det varit/är att vara författare och samtidigt en medlem av Bonnierfamiljen 

Jonas började, med glimten i ögat, berätta en familjehistoria om hur en polsk skomakare i Warszawa gifte sig med en kvinna som ville bli prima ballerina på operan i Paris och kärleken mellan dessa. Detta visade sig senare vara en skröna. ”Kanske var det därför jag blev författare” 

Jonas Bonnier säger att han inte kan mörda folk i sina böcker och att han inte förstår sig på polisens hierarkier. Han beskriver sina böcker som ”true crime fiction” och syftar på Helikopterrånet (2017), Knutby (2019) och den senaste boken Spionen Bergling (2022).

Idag är Jonas klar med genren, ”true crime fiction” och nu grubblar han på vad nästa bok ska handla om. 

Eva Bergström

FÖRFATTARTRÄFF 14 MARS – ALEXANDER KOISTINEN

TACK ALEXANDER

För att du kom till Svenska kyrkan den 14 mars 2024 och med stort engagemang berättade om ditt författarskap och dina böcker, vilka ingår i trilogin Europaserien. På det högaktuella ämnet, Europas framtid och försvar. 

Foto: Elizabeth Ekman

Kvällen började med att Isabelle Schlyter, kyrkorådets ordförande och tillika Alexander Koistinens storasyster presenterade honom och kortfattat berättade om deras uppväxt.

Mina böcker är snarare ”feel concerned” än ”feel good" erkände Alexander. 

Intrigerna, som till stora delar utspelar sig i de spanska orterna Ceuta och Melilla på Nordafrikas kust, är inspirerade av verkliga händelser från hans yrkesliv bl. a som EU-tjänsteman och reservofficer.

En röd tråd i böckerna är att vi människor ofta har olika syn i avgörande konflikter vilket är ett svårlöst problem. Han menar att risken finns att vi inte heller i framtiden kommer att finna lösningar. Drivkraften i skrivandet har varit en oro för vart vi i Västeuropa är på väg. ”Vad lämnar vi efter oss till kommande generationer”. Frågan hänger i luften. Kommer vi ha viljan och förmågan att försvara vår europeiska samhällsordning?

Om det finns intresse att köpa Alexanders böcker finns några exemplar till specialpris. Mejla tillforfattartraff@gmail.com

Tack – Cecilia Sjögren

På författarträffen den 8 februari 2024 fick vi i Svenska kyrkan förmånen att lyssna till författaren och vinnaren av Saga Egmonts deckartävlingen 2022, Cecilia Sjögren. 
Hennes författarkarriär fick ett startskott tack vare en 40-års present.
Med stor passion och inlevelse berättade Cecilia om sitt skrivande och om hennes debut Svallvåg som är en spänningsroman. 
Här får vi följa den pensionerade polisen Tore Lindahl som mot sin vilja bor på ett äldreboende och journalisten Veronika Wiklund. 
Svallvåg har även kommit ut på tyska och kommer snart ut på fler språk. 

För två år sedan utlyste förlaget Saga Egmont en manustävling. De ville hitta nästa internationella deckarstjärna. Drygt 100 bidrag fick de in från både debutanter och publicerade författare.

Det blev Cecilia Sjögren som plockade hem vinsten med omdömet ”den solklart bästa boken”.  Av juryn (bestående av Denise Rudberg, Stefan Sauk och Johan Zillén) beskrivs Svallvåg också som ”en exceptionellt väl utförd traditionell spänningsroman.” 

Svallvåg utspelar sig i huvudsak i Roslagen, men tar sin början i Bendinat här på Mallorca. Mallorca har också en speciell plats i Cecilias hjärta. Sedan många år är hon deltidsboende i Cala Major.

Tusen tack för en mycket trevlig och inspirerade föreläsning!

 

TACK ULF STRÖMQVIST!

På författarträffen den 12 januari 2024 fick vi lyssna på ett inspirerande föredrag om hur man bättre kan ta tillvara olika tillfällen att njuta. 

Under ett framgångsrikt yrkesliv har Ulf kopplat av med sin hobby - mat och vin. Han underströk att njutning av mat inte bara handlar om smaken, utan också om den sociala upplevelsen av att äta tillsammans i både vardag och fest. 

Spridda anteckningar har under åren, genom olika tillfälligheter, gjort att boken Njuta har kommit till. Och gjort stor succé. Den har bland annat utsetts till världens bästa bok 2022 i klassen Food & Drink i Gourmand World Cookbook Award. 

Ulf var generös och erbjöd besökarna ett mycket förmånligt pris på den fina boken. 

Tack för en härlig njutning!

TACK FÖR BESÖKET - EVA HAGMAN  - Författarträff 9 november

På ett pedagogiskt och tydligt sätt förklarade Eva Hagman hur man dekorerar en tallrik genom att göra squashpasta, hallonkaviar och små prickar av pure. Det såg inte svårt ut och blev väldigt vackert. 

Rätterna ska helst inte täcka tallriken utan vara upplagda på ena kanten för att bli eleganta. Och dra några streck i såsen så blir det genast skillnad. 

Evas fototips var att bilden blir bäst om man tar från sidan och snett ovanifrån. En fin effekt får man av att något på fotot är lite glansigt, behöver bara penslas med lite olja.
På kvällens osttallrikar hade Eva dekorerat med lite hallonkaviar och en ätbar liten röd blomma. 

Mer av Evas kunskap och tips hittar du på hennes sida: https://www.vackermatpafat.se/

Tusen tack för att du visade vackra pedagogiska bilder och förklarade så att vi vågar testa!

.

TACK FÖR BESÖKET ANNE LILJEROTH -Författarträff 

”Jag skriver relationsromaner - relationer får mig att gå igång och de intresserar mig.” 

Med den varudeklarationen inledde Anne Liljeroth berättandet om sitt författarskap i kyrkan.

Under 2003 gick hon in i väggen och blev sjukskriven under en längre tid. Så småningom började Anne på en skrivkurs som gjorde att hon mådde bättre. Tyvärr tyckte kursledaren att hon skrev som en kråka, det sporrade Anne. 

Nu firar hon tio år som författare. Hennes debut ”Bara människor” kom 2013 och tog mellan 4 - 5 år att skriva. Den senaste boken ”Hela mitt hjärta” kom ut i januari i år och tog två år att få färdig. Totalt har hon givit ut åtta romaner.

I sina böcker tar hon upp svåra frågor som hon tror är bra för läsaren att reflektera över och kanske diskutera.

På Mallorca får hon inspiration och lugn att skriva. Genom att svärföräldrarna köpte ett boende här på 1990-talet har familjen vistats mycket på ön. Numera har Anne och hennes man Lars ett eget boende.

Tack för intressant läsning och en fin kväll!

FÖRFATTARTRÄFF MED STEFAN AHNHEM DEN 13 SEPTEMBER 

Skillnaden mellan att skriva ett manus och en roman är perspektivet. Det lärde oss Stefan när han igår lätt och ledigt berättade om sitt författarskap.

Foto: Elizabeth Ekman

För att få ett trovärdigt manus ska skribenten agera som en fluga på väggen - se allt utifrån och kanske ovanifrån. I en roman ska skribenten befinna sig i huvudet på karaktären. 

Stefan började sin yrkesbana med att skriva filmmanus till Henning Mankells Wallanderserier. Han började sin författarbana med den egna spänningsroman ”Offer utan ansikte” kom 2014 som är en hyllning till Mankells ”Mördare utan ansikte”. Huvudpersonen Fabian Risk var en direkt motsats till Kurt Wallander! I denna serie har det kommit ytterligare fem böcker. Den senaste boken ”Bytet” är dock en psykologisk thriller som kom i år. 

Stefan flyttade till Mallorca med sin familj 2004. Barnen gick i svenska skolan och Stefan kunde skriva i lugn och ro. Barnen blev större och familjen flyttade hem, men Stefan har fortsatt att ha sin skrivarlya här. 
TACK! Stefan - för att du kom till oss och gav oss en trevlig och intressant kväll!

 

------------------------------------------------------------------

Vi minns  också flera mycket uppskattade författarträffar under våren 2023

 

 

- Ulf Wickbom som inspirerande berättade om morernas tid på Mallorca och om boken om den tiden som han håller på att skriva.

 

- Peer Ericson och Ulf Strömqvist tog oss med i sitt skapande av boken Hip Mallorca om nya tidens intressanta vingårdar på Mallorca

 

- Jens Laupidius som tog oss med in i krimvärlden och berättade om sin livsväg från advokat till författare . 

 

- Christine Burewall som så personligt bjöd in till sin väg till författarskap och även om att skriva en bok tillsammans med andra författare.