Foto: Anders Gustafsson

Begravning

Svenska kyrkan ansvarar för begravningsverksamheten i Luleå kommun. Här på hemsidan kan du läsa om planering inför en begravning, begravningsceremonier, kyrkogårdarna i Luleå domkyrkoförsamling, gravskötsel, minnestelegram, med mera. Du hittar även kontaktuppgifter till kyrkogårdsexpeditionen som finns på Örnäskyrkogården.

När någon dör

Mötet med döden är en av människans livskriser och ger upphov till frågor. Reaktioner av sorg, saknad, ilska och uppgivenhet är vanliga för alla människor vid avgörande livsförändrande händelser, men sorgen är alltid personlig.

Planera begravning

Vid en begravning är det många val som behöver göras. Så långt det är möjligt ska den avlidnes önskemål uppfyllas, annars beslutar närmast anhöriga.

Våra kyrkogårdar

Inom Luleå domkyrkoförsamling ligger Domkyrkoplanens kyrkogård, Innerstadens kyrkogård och Örnäskyrkogården.

Gravplatser och gravsättning

På Örnäskyrkogården finns tillgång till gravplatser för gravsättning av kista eller urna, samt minneslund, askgravlund och askgravplats. På Innerstadens kyrkogård finns tillgång till gravplatser för gravsättning av urna, däremot kan vi inte erbjuda gravplatser för gravsättning av kista. Kist- och urngravar upplåtes för 25 år med förlängning vid ny gravsättning, förlängning utan gravsättning med 15 år.

Gravskötsel

Begravningsverksamheten svarar för drift och underhåll av kyrkogårdarna inom Luleå domkyrkoförsamling. Vi har lång erfarenhet av gravskötsel och tillhandahåller våra tjänster och vår kunskap till alla som behöver hjälp med detta. Beställ gravskötsel innan 31 mars.

Gravsten

En gravsten är ett viktigt minnesmärke för gravplatsen. Det finns mycket att fundera på när man väljer gravsten då den ska stå på graven i många år. Låt därför valet av gravsten få ta lite tid.

Minnestelegram

I samband med begravning finns möjlighet att skicka minnestelegram som en hälsning från en eller flera personer. Ofta läses minnestelegram upp i samband med minnesstunden.

Samtal runt bordet

Samtalsgrupper

Samtal om tro och liv, samtal om sorg, samtal för att må bra eller kanske lite bättre. Olika slags samtalsgrupper finns i Luleå domkyrkoförsamlings regi.

Aktuellt nu

Vad händer på kyrkogårdarna just nu? Följ vårt nyhetsflöde!

Hitta till Ljusets och Hoppets kapell

På den vackra Örnäskyrkogården, vid Hertsövägen i Luleå, ligger de två kapellen Ljusets och Hoppets kapell.

Kyrkogårdsarbetare

Kyrkogårdspersonal

Här hittar du kontaktuppgifter till kyrkogårdspersonal i Luleå domkyrkoförsamling.

Begravning och kyrkogård

Svenska kyrkan ansvarar för begravningsverksamheten i Luleå kommun.

Kyrkogårdsexpeditionen

Vi hjälper dig med intyg, gravrätter, beställningar och bokar gravsättningar med mera. Du hittar oss på Örnäskyrkogården, Hertsövägen 190. Välkommen!

Sub Rosa tar form

En blomma har gett inspiration till namnet. Samma växt kommer även att pryda stora delar av den nya askgravplatsen. Ann-Sofie Molin, landskapsingenjör i Luleå domkyrkoförsamling, berättar om det påbörjade arbetet med Sub Rosa.

"Prata med dina anhöriga innan det är för sent"

När Kerstin Johansson (tv) och Ingerlis Lyckhagen, förvaltningsassistenter i begravningsverksamheten i Luleå domkyrkoförsamling, mötte åhörarna under Tisdagscafé i Mjölkuddsgården hade de ett tips som de ville att alla skulle "ta med sig" från föreläsningen.

- Att kremeringarna ökar är en tydlig trend

Sveriges radio P4 Norrbotten mötte Luleå domkyrkoförsamlings kyrkogårdchef Fredrik Lundberg för att tala om att allt fler väljer kremering framför kistbegravning.

Kyrkogårdsskötsel som värnar miljön

Eldrivna åkgräsklippare, HVO-bränsle och ledbelysning. Det är bara några av de miljöanpassningar som just nu genomförs inom kyrkogårdsverksamheten i Luleå domkyrkoförsamling. Driftledare Peder Pallin: - En grön omställning är något vi arbetar medvetet för. Läs också om hur du som kyrkogårdsbesökare kan bidra till kloka miljöval till utsmyckning kring graven med mera.

Nya ekonomibyggnaden på Innerstadens kyrkogård invigd

Torsdagen den 8 september invigdes vår nya miljöanpassade ekonomibyggnad på Innerstadens kyrkogård. Maskinhallen gjordes om till festvåning och Yvonne Stålnacke, ordförande i kyrkorådet, höll ett invigningstal.

Örnäskyrkogårdens staket invigt

Onsdagen den 8 juni invigdes Örnäskyrkogårdens nästan 1 000 meter långa röda staket som byggts i samarbete med Luleå kommuns Jobbcenter södra. Luleå domkyrkoförsamlings kyrkoråd Yvonne Stålnacke klippte bandet tillsammans med domprost Charlott Rehnman, Luleå kommuns Bodil Wennerbrandt Sevastik och Robert Pääjärvi, Jobbcenter. - Jag är tacksam över det goda samarbetet och djupt imponerad av slutresultatet sa vår kyrkogårdschef Fredrik Lundberg.

- Formen ska ses som en stiliserad bild av tröst

Tre konstnärer från Konstskolan vid Sunderby folkhögskola har i dagarna färdigställt den två meter höga träskulpturen som ska pryda Örnäskyrkogårdens nya Minneslund för våra små som invigs fredagen den 19 augusti. "Att skapa i ett material som ska klara väder och vind många år framöver har varit en utmaning", säger konstnärerna Elisabet Sundelin och Towe Landenius inför invigningen.

Utgrävning på domkyrkoplan

Måndagen den 13 juni startar en arkeologisk förundersökning vid Kyrkoplanen 1 med anledning av att Luleå Domkyrkoförsamling planerar att återställa den historiska utemiljön på kyrkogården kring Luleå domkyrka. - Nu börjar vi resan med att göra domkyrkoplan till en mer tillgänglig plats med exempelvis gångstigar, säger kyrkogårdschef Fredrik Lundberg.

- Jag kommer att kämpa med gråten

Fredagen den 19 augusti invigs den nya Minneslunden för våra små på Örnäskyrkogården. Luleå domkyrkoförsamlings landskapsingenjör Ann-Sofie Molin har planerat platsen så att den ska passa familjer som vill gå hit och sörja - med fokus på barnen. Anders Stefansson, initiativtagare till minneslunden, ser mycket fram emot att presentera den för Luleåborna. - Det är en stark känsla att få förverkliga det som jag började planera för mer än 10 år sedan, jag kommer att få kämpa med gråten vid invigningen.

Gravplatser och gravsättning

På Örnäskyrkogården finns tillgång till gravplatser för gravsättning av kista eller urna, samt minneslund, askgravlund och askgravplats. På Innerstadens kyrkogård finns tillgång till gravplatser för gravsättning av urna, däremot kan vi inte erbjuda gravplatser för gravsättning av kista. Kist- och urngravar upplåtes för 25 år med förlängning vid ny gravsättning, förlängning utan gravsättning med 15 år.

Fönster i Ljusets kapell

Begravningsgudstjänst

Det är svårt att förlora en anhörig. Vi i Luleå domkyrkoförsamling vill gärna vara ett stöd för dig som har sorg.

Minnestelegram

I samband med begravning finns möjlighet att skicka minnestelegram som en hälsning från en eller flera personer. Ofta läses minnestelegram upp i samband med minnesstunden.

Minnesstund

Efter begravningsceremonin eller begravningsgudstjänsten är det vanligt att anhöriga och vänner samlas för att hedra och minnas den bortgångne. Det brukar kallas för minnesstund. Ofta är det så att man träffas och äter eller dricker kaffe tillsammans.

En blomstrande rabatt. I bakgrunden sitter tre personer vid ett bord och samtalar.

Samtal om sorg

Luleå domkyrkoförsamling inbjuder regelbundet till samtalsgrupper om sorg. I gruppen träffar man andra som också förlorat någon nära. Man träffas vid ett antal tillfällen för att berätta om det man upplevt och upplever.