Kyrkogård i soljus.
Foto: Håkan Wike

Kyrkogårdsförvaltningen

Östersunds kyrkogårdsförvaltning sköter begravningsverksamhet i Östersund, det vill säga det arbete som omfattar begravningsplatser med gravplatser, vissa transporter av stoft, samt kremering.

På de flesta platser i landet är det Svenska kyrkans församlingar och pastorat som sköter begravningsverksamheten. Så även i Östersund. Men det är Sveriges lagar som styr den och alla som bor i Sverige – oavsett religion – får del av den.

På Östra begravningsplatsen finns gravplatser för dem som inte tillhör ett kristet trossamfund, läs mer på sidan Begravningsplatser.

Den som sköter begravningsverksamheten kallas för huvudman. Mer information om vad Svenska kyrkan har för uppgifter och ansvar som huvudman kan du läsa om på Svenska kyrkans nationella information om Begravningsverksamheten.

Kontakta kyrkogårdsförvaltningen

Telefon expedition:

063-19 50 00

Telefontider:

Måndag, tisdag, torsdag och fredag 10:00-12:00.
Onsdag 13:00-15:00.

Mejladress:

ostersund.kgf@svenskakyrkan.se

Besöksadress:

Mariavägen 23, 831 48 Östersund

Begravningsplatser

Östersunds kyrkogårdsförvaltning ansvarar för och förvaltar två begravningsplatser; Östra begravningsplatsen och Norra begravningsplatsen.

Kapell

Tegelbyggnaden vid Östra begravningsplatsen i Östersund rymmer två kapell. I dessa lokaler finns möjlighet till begravningsceremoni både med och utan religiösa symboler.

Begravning

När en människa som står dig nära dör behöver du ta hand om dig och få tid att sörja. Men kanske är det inte nog med sorgen. Kanske är du den som ansvarar för allt det praktiska kring dödsfallet?

Gravsättning, gravar och gravrätt

Här kan du läsa om vilka gravtyper (gravskick) som finns på Östersunds begravningsplatser och vad de olika gravskicken innebär.

Vi hjälper dig med gravskötseln

Att hålla våra anhörigas gravplatser i värdigt skick är viktigt för de flesta. Men ibland kan det av olika anledningar vara svårt att få tid till det. Därför erbjuder Kyrkogårdsförvaltningen olika skötseltjänster. Här kan du läsa mer om våra erbjudanden och se prislista för gravskötsel.

En kyrkogård i solsken.

Begravningsavgiften

Begravningsavgiften finansierar begravningsverksamheten. Alla som är folkbokförda i Sverige – oavsett religion – och som har en kommunalt beskattningsbar inkomst betalar en begravningsavgift via sin skattsedel. Det är begravningsavgiften som finansierar begravningsverksamheten.

Ängel på en gravsten

Hitta gravplatsen

Söker du en särskild gravplats? Här hittar du länkar till sidor där du kan leta vidare efter gravar på olika platser i Sverige.

En kvinnlig diakon och en man sitter ner och samtalar.

Samtal och stöd

Svenska kyrkan Östersund erbjuder olika typer av samtal och stöd . För präster och diakoner är tron på Gud självklar, men du behöver inte vara troende för att prata med oss.

Kontakta Kyrkogårdsförvaltningen

Här hittar du kontaktuppgifter till våra begravningsplatser, krematoriet, personal på kyrkogårdsförvaltningen samt info om medlemmar i begravningsutskottet.