En kvinnlig diakon sitter och samtalar med en man och en kvinna.
Foto: Kristin Lidell /Ikon

Diakoni - samtal och stöd

Diakoni handlar om kristen medmänsklig kärlek och omsorg - något som vi alla får ta emot och ge.

NYHET!

Nu har vi möjlighet att erbjuda samtal på finska! 
Om du, din vän eller anhöriga vill prata finska kan du ta kontakt med diakon Minna Hellström tfn: 070-207 49 99.

Jos sinä, ystäväsi tai omaisesi haluat puhua suomea ota yhteyttä diakoni Minna Hellström puh:  070-207 49 99.



Kyrkans sociala arbete kallas för diakoni

Diakonin är kyrkans uppdrag att visa omsorg om medmänniskan och skapelsen. Ibland kallas diakonin också för kyrkans sociala arbete.

Diakoner är de personer som är utbildade för att arbeta med diakoni. Du känner igen diakonen på den gröna skjortan med den vita lilla kragen. Men alla i församlingen kan på olika sätt visa omsorg om medmänniskan.

Diakoner kan ge praktiskt stöd
Grubblar du över personliga relationer, livets mening, tron eller något annat? Det kan hjälpa att prata med någon för att få ordning på tillvaron. Boka ett samtal med en diakon i församlingen, eller någon annan medarbetare. Just diakoner har tystnadsplikt och de för inte journal över samtalet.

En diakon är också en medvandrare i livet. Kyrkans diakoner kan till exempel hjälpa dig som vill ha stöttning i möten med kommunen eller myndigheter. Du kan få sällskap och stöd, eller hjälp att till exempel fylla i blanketter. Diakoner kan också hjälpa dig att söka ekonomiskt stöd.

Du är välkommen, oavsett vem du är
Du är välkommen till kyrkans diakoni. Du behöver inte vara kristen eller medlem i Svenska kyrkan. Det kostar inget att träffa, samtala eller få annat stöd av en diakon eller en annan medarbetare i församlingen.

Gud har uppmanat kyrkan att visa kärlek till människor, dela gemenskap och värna om natur och klimat. Kyrkan ska kämpa för rättvisa och solidaritet och särskilt möta människor som befinner sig i utsatta situationer.

Själavårdsteamet

Själavård för livets alla skeenden.