Strykande åtgång på biskopens herdabrev

Nyhet Publicerad Ändrad

Biskop Johans herdabrev "Kallad till kärlek" gör försäljningssuccé. "Det är fantastiskt och ovanligt i våra sammanhang", säger Kjell Blomberg, som driver den kristna bokhandeln Arken i Lund.

2016-01-04

Herdabrevet som lanserades i augusti 2015 trycktes först i 3 000 exemplar. I november gjordes ett tilltryck på 1 000 exemplar. Att ett herdabrev säljs slut är unikt.

– Ofta blir ett herdabrev en pliktskyldig historia. Biskopen måste skriva något, som prästerna måste läsa. Men den här gången blev det ett sug ute i församlingarna. Biskop Johan har lyckats, konstaterar Kjell Blomberg.

Skriften fungerar som ett underlag som man kan samtala kring i församlingen. Den lyfter frågor som vad kristen tro står för idag och vad kyrkan ska satsa på framåt.

"Bokmal och teolog har jag alltid varit", berättar Kjell Blomberg, bokhandlare när han guidar i den senaste bokutgivningen, här med två alster som har aktualitet för Lunds stift.
"Bokmal och teolog har jag alltid varit", berättar Kjell Blomberg, bokhandlare när han guidar i den senaste bokutgivningen, här med två alster som har aktualitet för Lunds stift. Foto: Maria Lundström

Arken bokhandel distribuerar även den nyutkomna årsboken som getts ut av stiftshistoriska sällskapet i Lunds stift. Titeln lyder "Lunds stift i världen 1845-2014" och redaktör är Lennart Jonson.

– Den sammanfattar det internationella arbetet och berättar om vad som gjorts med betoning på 1950-talet och framåt. Många kan hitta sig själv i boken i bild och i text. Ett stort antal röster speglar hur arbetet har sett ut: Kampen mot apartheid, fredsresan, vänförsamlingarna med mera.

Den fjärde advent var det festligt boksläpp med relevans för Lunds stift. Detta på Domkyrkoforum i Lund. Då presenterades pilgrimsprästen Anna Alebos bok "En Gud på knä". Det är fjärde året Verbum ger ut ärkebiskopens fastebok. Ärkebiskop Antje Jackelén gav denna gång Anna Alebo uppdraget att skriva en bok för läsning under fastan.

Vägen fram till påsk går via fastans 40 dagar. Anna Alebo berättar om hur vi kan gå den som pilgrimer. Hon tar labyrinten utanför Lunds domkyrka till hjälp och leder oss fram till mötet med Jesus och skärtorsdagens måltid.

Var 2015 ett bra bokår?
– Ja, i vår lilla nisch har det kommit ett flertal böcker som rör den kristna reflektionen. En trend är att man analyserar sekulariseringen som i Magnus Malms "Som om Gud inte finns", Bengt Kristensson Ugglas "Katedralens hemlighet" och David Thurfjells "Det gudlösa folket".

Bästa boktips? Kjell går fram till bokbordet med personalens favoriter och väljer ut ett av alstren.

– "Jesus" av jesuitprästen James Martin, en biografi, ignatiansk vägledning och en reseskildring. Den har glimten i ögat och fungerar både för den nyfikna och den kyrkvana. En annan stor läsupplevelse som jag kan rekommendera är Yuval Noah Harris "Sapiens".

maria.c.lundstrom@svenskakyrkan.se

Kallad till kärlek som talbok

Efter förfrågningar gällande biskop Johans herdabrev av personer med läsnedsättning har MTM, Myndigheten för tillgängliga medier, gjort "Kallad till kärlek" tillgänglig som talbok.
Talboken "Kallad till kärlek" finns både som CD-skiva och som fil att ladda ner från Legimus webbsida.
Här kan man lyssna till ett smakprov av boken.

Kontakta MTM för mer information och/eller frågor:
Telefon: 08-580 02 710
E-post: info@mtm.se 

OM arken

Arken är en ekumenisk förening, även om de flesta medlemmarna är svensk-kyrkliga. Föreningen startades 1972 av ett gäng studenter, och drevs först ideellt som ett bokcafé. År 1983 flyttade bokhandeln in på Kyrkogatan 4, och året därpå började Kjell Blomberg arbeta som volontär i butiken.

Förra året återvände han, efter 24 år som församlingspräst, för att som franchisetagare driva bokhandeln enligt föreningens riktlinjer. Arcus förlag, som är ett dotterbolag till Arken, har gett ut de tre senaste herdabreven i Lunds stift.