Miljöbudkavel sprider budskap stiftet runt

Nyhet Publicerad Ändrad

Klimatet står på agendan både lokalt och globalt. I Lunds stift cirkulerar en miljöbudkavel sedan i mars i år. Nu har budkaveln kommit halvvägs.

2015-11-24 

Stiftskonsulent Torrid Bengtsson åker denna dag till Klippan för att hämta den utställning kring klimatfrågor som cirkulerar tillsammans budkaveln. Efter två veckor där miljöaspekter lyfts i gudstjänster, i konfirmandarbete och i föredrag är det dags att föra stafettpinnen vidare.

I söndags lämnades budkaveln över till Hjärnarp-Tåstarps församling. Kyrkoherde Ann Lidgren berättar om mottagandet:  

– Vi firade en friluftsgudstjänst med miljötema vid Lillesjön i Tåstarp med riksspelemän, fackeltåg och eldar. Kontraktsprost John Liljeblad medverkade. Efteråt bjöds det på kyrkfika med härodlad pumpasoppa, fairtrade kaffe och choklad.

– Det är jätteviktigt att kyrkan går före och skapar medvetenhet. Vi försöker tänka in ett hållbart perspektiv och att vara klimatsmarta i allt vi gör. Exempelvis har vi slutat att köpa vatten på flaska, vi köper i möjligaste mån ekologiska/fairtrade produkter och sådant som är lokalodlat. Vi sopsorterar. Vi samkör och minimerar inköp så att vi slipper slänga mat.

Ljusen återvinns

Under året sparas alla ljusstumpar i församlingen. Häromhelgen samlades man till ljusstöpning. De nya ljusen säljs och pengarna går till Svenska kyrkans julinsamling, berättar Ann. 

– Nu när vi fått budkaveln ska vi passa på att föra in miljöfrågorna vid alla sammankomster och i våra grupper. Vi ska sprida ordet om utställningen som ska vara kvar till och med januari nästa år.

Husmor Monica Larsson kommer förbi. Hon har i höst deltagit i två utbildningar i stiftet, förutom en kurs om miljötänk vad gäller blommor även en workshop på temat vegetarisk mat.

– Det var oerhört givande. Allt vi gör spelar roll. Inte minst maten är viktig. Men det behövs mod för att bryta mönster och göra förändringar. Därför är det angeläget att vi husmödrar kan träffas och utbyta erfarenheter, framhåller Monica.

Budkaveln en ögonöppnare

– Tillsammans kan vi sprida budskapet och göra förändringar som för oss i rätt riktning. På de platser där miljöbudkaveln landar ordnar man aktiviteter med klimatvinkel. Jag blir så glad när jag ser de fina program och gudstjänster församlingarna sätter ihop för belysa miljöfrågorna, säger Torrid Bengtsson, miljöansvarig i stiftet och fortsätter:

– Det som är positivt är att detta kan fungera som en ögonöppnare. De som har haft budkaveln vittnar om att det är betydelsefullt att ha tagit emot ett fysiskt föremål i församlingen. Det betyder mer än man tror.

Maria Lundström

Kyrkoherde Ann Lidgren och Amalia Falck på Lyckegården förberedde mottagandet av miljöbudkaveln.

Husmor Monica Larsson

Fakta om miljöbudkaveln

I början av mars hölls ett evenemang på Domkyrkoforum i Lund där församlingar visade upp goda exempel på miljöarbete. I samband med detta skickade biskop Johan Tyrberg iväg miljöbudkaveln på sin turné stiftet runt. 


Syftet är att hålla biskopsbrevet om klimatet levande. De delar av stiftet som står på tur att ta emot budkaveln 2016 är Västra och Östra Göinge, Blekingekontrakten, Österlens, Villands och slutligen Malmö kontrakt. I maj landar budkaveln i Lund igen.

Klimatfrågorna är högaktuella. Den 30 november- 11 december pågår klimatmötet i Paris där världens länder ska komma överens om ett nytt klimatavtal som ska gälla från år 2020.

MED NATURENS PUMPASOPPA

ca 1 1/2 kg pumpa (t ex butternutsquash eller hokkaido), 2 äpplen,1 gul lök, 2 vitlöksklyftor, 3 - 3 1/2 cm färsk ingefära, 2 msk olja, 2 liter vatten, 5 hönsbuljongtärningar, 2 dl vispgrädde, 2 msk färsk, hackad timjan,1 1/2 tsk salt, smörgåskrasse till garnering, bröd till servering

  1. Skala och kärna ur pumpa och äpple. Skär i 2 cm stora bitar. Skala och skär lök, vitlök och ingefära i mindre bitar. Fräs detta och pumpabitarna i olja i en stor kastrull ca 10 minuter.
  2. Tillsätt vatten och buljongtärningar. Låt småkoka under lock tills pumpan är mjuk, ca 20 minuter. Häll på grädde. Tillsätt timjan. Låt koka upp.
  3. Ta av från värmen och mixa soppan slät i en matberedare eller med stavmixer. Smaka av med salt och vitpeppar.
  4. Servera soppan med en brödbit