Dop

Att bli förälder är något av det största och finaste man kan få vara med om i livet. Svenska kyrkan tror på en Gud som av kärlek skänkt livet till varenda människa.

Välkommen till dop!

För snart 2000 år sedan gav Jesus kyrkan uppdraget att döpa människor. Dopet är en helig handling, ett så kallat sakrament. Den som döps får i dopet ett löfte om att Gud skall vara med henne eller honom under livets alla olika skeenden, alla dagar, till tidens slut, vad som än händer. Dopet har genom hela kyrkans historia varit den självklara akten för att synliggöra människans samhörighet med Gud. Genom dopet välkomnas man in i Svenska kyrkan och i den lokala församlingen.

Boka tid för dop

Om ni önskar att ert barn skall döpas i vår församling tar ni kontakt med församlingens expedition eller med den präst som ni önskar skall döpa ert barn, för att bestämma vilken dag och kyrka som skulle passa.

Ni kommer bli erbjudna att delta i en gemensam dopgenomgång där ett par familjer träffas tillsammans med våra präster, musiker och pedagog och diskuterar både praktiska frågor kring själva dopgudstjänsten; faddrar, psalmer, musik mm. men också vad dopet innebär och betyder. Har man inte möjlighet att delta i den gemensamma dopgenomgången bokar vi en ett separat dopsamtal när det passar er.

Efter dopet kommer ni att bjudas in till gudstjänst med dopfest. Här får ni ta emot barnets dopduva som hängdes i kyrkans dopträd under dopet.

I Araslövs församling kan dopet äga rum i söndagens gudstjänst, då också församlingsborna får möjlighet att hälsa barnet välkommet i församlingen, eller i en separat dopgudstjänst. Att döpas i kyrkan kostar inget.

Vi har tre kyrkor i församlingen och det finns möjlighet att låna våra församlingshem kostnadsfritt samband med dopet om man bor i församlingen.

Döpas som vuxen

Det är oftast barn som döps i Svenska kyrkans regi, men allt fler ungdomar och unga vuxna vill döpas. Det sker ofta i samband med konfirmationsläsning eller efter samtal med någon av församlingens präster. Du är varmt välkommen att höra av dig. Det finns ingen åldersgräns för dop.

Dopklänning

Araslövs församling har även en dopklänning till kostnadsfri utlåning. Ta kontakt med expeditionen om du är intresserad av att låna. Tänk på att det ibland är flera dop samma dag så det kan inte garanteras att den är tillgänglig.
Vid utlåning lämnar du en depositionsavgift på 500 kr som du sedan får åter när du lämnar tillbaka dopklänningen.

Vid frågor eller bokning kontakta expeditionen, tel. 044-71002 eller någon av våra präster.

Församlingsexpeditionens öppettider (helgfria vardagar)

Tisdag - torsdag: kl 10.30 - 12.00
Besöksadress: Wrangels allé 61, 291 75 Färlöv
Postadress: Box 11069, 29111 Färlöv
Tel: 044-710 02
Epost: araslov.forsamling@svenskakyrkan.se

 

Mer information om dop!

Vanliga frågor med svar

Här har vi samlat olika vanliga frågor med svar om dopet.

Dopgudstjänsten

Varje dop är en fest för Svenska kyrkan. Familj, vänner och församling samlas i en gudstjänst för att fira detta.

Varför dop?

Med tre ord som utgångpunkt kan man beskriva dopet. Dessa är tro, tradition och fest.

Att vara fadder

Vill du vara fadder till vårt/mitt barn? eller Vill du vara fadder till mig nu när jag ska döpas?

Alla kan bli döpta

Vad behövs för att mitt/vårt barn ska bli döpt? Kan jag som ungdom eller vuxen döpas? Svaret på detta är enkelt. Det är din/er önskan om dop som behövs.