Utmärkelsen mottogs på stiftsfullmäktiges sammanträde.
Foto: Maria Lundström Pedersen

SFI-volontärerna i Piteå prisade som årets medarbetare 2015

Nyhet Publicerad Ändrad

På lördagen den 21 november mottog SFI-volontärerna i Piteå församling pris som Årets medarbetare i Luleå stift 2015. Detta för sitt innerliga engagemang för de kommunplacerade flyktingarna.

Av de 18 nominerade blev det de omkring 40 SFI-volontärerna i Piteå församling som tilldelades utmärkelsen Årets medarbetare i Luleå stift 2015, vid stiftsfullmäktige på Stiftsgården i Skellefteå.
    – Det känns stort, otroligt fint, säger Kerstin Lidström, en av dem som mottog priset.
   I motiveringen lyfts bland annat att volontärerna troget kommer en gång i veckan för att hjälpa kommunplacerade flyktingar med det nya språket, och att de genom sitt engagemang motverkar främlingsfientlighet i Piteå.

Berikande med vänner från andra länder

– Det är väldigt meningsfullt och trevligt att vara volontär, få nya vänner från andra länder. Det är oerhört berikande, säger Nils-Olof Nilsson, också volontär.
   Varje måndag träffar de och deras omkring 40 volontärkollegor minst lika många elever som får hjälp med exempelvis läxor från SFI-utbildningen och att förstå svenska traditioner.

Stor blandning av volontärer

Volontärerna har genom åren rekryterat sig själva tack vare verksamhetens goda rykte och består nu av en bred blandning pensionerade lärare, sjuksköterskor, svetsare – alla med ett stort hjärta för flyktingarna.
   – Det finns väldigt många nysvenskar, så det finns jobb åt oss alla, säger Nils-Olof Nilsson.

Priset ska uppmuntra verksamhet i grundläggande uppgiften

Årets medarbetare i Luleå stift bygger på en motion i stiftsfullmäktige 2011. Syftet är att uppmuntra ett arbetslag, en enskild eller en grupp anställda eller ideella medarbetare för någon särskild innovativ, kvalitativ och uppskattad verksamhet inom kyrkans grundläggande uppgift.
   Priset är ett stipendium på 10 000 kronor till kompetensutvecklingsinsatser, samt ett diplom.