Vikten av att vandra – om Ingegerdsleden som passerar Knivsta

Nyhet Publicerad Ändrad

Den elva mil långa, nya pilgrimsleden Ingegerdsleden, står i fokus i Tilassalen nu på torsdag klockan 19.

Hösten 2014 invigdes Ingegerdsleden mellan Storkyrkan i Gamla stan och Uppsala domkyrka. Det är en elva mil lång, ny pilgrimsled. Leden slingrar sig på gång- och cykelvägar, skogsstigar och gamla landsvägar mellan medeltidskyrkor, gamla bondbyar, herresäten och sjöar.  

Ingegerd var kungadottern som mäklade fred. Hon var under sin livstid på 1000-talet en inflytelserik fredsmäklare mellan rivaliserande kungar och bröder.
Men vi har haft en till ledsagare när vi valt vägar: Albertus Pictor. Han levde 500 år senare och verkade som kyrkomålare. Hans målningar kan man se i flera kyrkor längs leden. I Sollentuna kyrka finns Albertus Pictors väggmålning ”Livshjulet” om människors strävan efter makt och lycka under livet som till slut oundvikligen slutar med döden.
Vid den här kyrkan vände maratonlöparna under olympiska spelen 1912 och här övernattade Gustav Vasas begravningsfölje 1560. En passande plats att vila fötterna på väg till Uppsala eller Stockholm längs den nya pilgrimsleden.

Ingegerdsleden söker sig fram i vackra sjönära landskap, via Nationalstadsparken i Stockholm och Solna, förbi Ulriksdal, i Järvakilens odlingsbygd mot Sollentuna och ansluter till den medeltida kyrkstigen mot Eds kyrka. Därefter passerar Ingegerdsleden den flödande källan vid Hammarby kyrka i Upplands Väsby och tar oss vidare genom Roserbergs slottspark till Steninge slott och Sigtuna. Norrut från Sigtuna passerar vandraren kyrkorna i Odensala, Knivsta och Alsike för att sedan färdas längs Ekoln mot Flottsund och vidare längs medeltida stigar på Uppsalaåsens krön till Uppsala domkyrka.

Nu på torsdag, den 12 november klockan 19, håller Johannes Wikman kunnig om arbetet med Ingegerdsleden, en föreläsning om leden i Tilassalen. Entrén kostar 50 kronor (20 kronor för medlmmar i KB).
Knivstabibliotekets vänner i samarrangemang med Knivsta bibliotek och Knivsta pastorat bjuder in. 

Föreläsningen är en del i serien Upplivad lyrik - tre år i Thunmans spår.

Mer om Ingegerdsleden: https://www.svenskakyrkan.se/stockholmsstift/ingegerdsleden