Foto: Maria Lundström

Svalövs kommun laddar för inför kommande storsatsningar

Nyhet Publicerad Ändrad

Det spirar och satsas stort i Svalövs kommun! 2020 planeras för invigning av Söderåsbanan som innebär Pågatågsförbindelse till Malmö. Det fick biskop Johan Tyrberg veta när han och hans medarbetare togs emot i Svalövs kommunhus.

2015-10-28

På bilden: Biskop Johan här tillsammans med den lokale kyrkoherde Kjell Thorsson, Per-Olof Jönsson, Lars Håkansson och kommundirektören Fredrik Löfqvist.

På plats för att ge en bild av trakten och framtidsplanerna var kommundirektören Fredrik Löfqvist, kommunalrådet Olof Röstin med flera.

‒ Det händer mycket här. Det byggs mycket. Kom tillbaka hit om tio år så tror jag inte att ni kommer att känna igen er, sa Olof Röstin.

Kommunen som i dagsläget har 13 600 invånare, fyra församlingar och sex tätorter förväntar sig en kraftig expansion. Målet är att attrahera framför allt barnfamiljer genom att erbjuda prisvärt boende i lugn landsbygdsmiljö. Naturen är vacker med nationalparken Söderåsen som kronan på verket. Läget är gott med närhet till Helsingborg, Landskrona, Lund och Malmö.

‒ För att vara en så liten kommun görs en gigantisk satsning när vi medfinansierar den kommande Söderåsbanan med 93 miljoner kronor. Det kommer att bli ett lyft för vår region. Jag är även stolt över våra skolor där bland annat alla elever förses med nya datorer, sa kommundirektören.

Kommunalrådet Olof Röstin är väl förtrogen med kyrkans värld. Han är prästson och är sedan länge engagerad som förtroendevald.

För många som inte vet var Svalövs kommun är belägen kan det te sig som ödemark och öken, för att tala i bibliska termer menade Olof Röstin och fortsatte:

‒ Vi vill visa att det definitivt inte är så. Det växer och blomstrar. Det kommunen gör får kyrkan ta del av. Vi i kyrkan talar sällan om intäkterna. Det gör vi i kommunen. Det tycker jag kyrkan borde ta lärdom av.

Därefter följde en dragning av ett byggprojekt i Tågarp. Inom tio år finns planer på mer än 200 bostäder alldeles intill Pågatågsstationen. Det innebär en fördubbling av Tågarp, berättar entusiasten och bonden Lars Håkansson som tillsammans med Per-Olof Jönsson och driver arbetet.

‒ Vi vill göra en god gärning och bygga för vanliga människor. I området ska det finns ett hus med restaurang och andra gemensamma ytor. Gemenskap är det som vi lider störst brist på idag i samhället, sa Lars Håkansson.

I diskussionen som följde talades det om situationen för flyktingar i kommunen.

Kyrkorådets ordförande i Kågeröd-Röstånga Margareta Mörck Åström informerade om hur kyrkan med stort engagemang tacklar flyktingsituationen i Röstånga. Där finns två förläggningar med 300 platser. Foto: Maria Lundström

‒ Vi samarbetar med Trelleborgs kommun och tar emot ensamkommande flyktingbarn. Vi är tacksamma för kyrkans insatser. Det finns utmaningar men vi har klarat det fram tills nu, avslutade kommundirektören Fredrik Löfqvist.

Maria Lundström